Legija biznismen u Panami (FOTO)

Sa suprugom vodi pomorsku agenciju

13.6.2013.
15:16
VOYO logo

Milorad Ulemek Legija je, koristeći lažno ime Vlado Vukomanović i adresu prebivališta u Atini, zajedno sa svojom suprugom osnovao ofšor firmu na Panami 2001. godine, piše Centar za istraživačko novinarstvo na svom sajtu, a prenosi Press Online.

Firma je i dan danas aktivna, a finansijska istraga koju je vodilo srpsko tužilaštvo nije otkrila ovo preduzeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, novinari CINS-a su, devet godina nakon hapšenja Legije, otkrili ofšor kompaniju koju je Ulemek registrovao na Panami koristeći lažno ime Vlado Vukomanović iz falsifikovanog hrvatskog pasoša.

Panama, država u Centralnoj Americi, jedna je od ofšor zemalja koje domaći poslovni ljudi, ali i kriminalci, često koriste zbog tajnosti vlasništva i izbegavanja plaćanja poreza u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentaciji iz poslovnog registra ove države, Legija pod lažnim imenom, njegova supruga Aleksandra Ivanović i nepoznata osoba Anđela Klobučar osnovali su kompaniju "Stone Wall Shipping & Trading, S.A." 20. septembra 2001. godine.

Kapital ove firme iznosi 10.000 dolara, a neke od delatnosti za koju je registrovana su "aktivnosti pomorskih agencija, prodaja i iznajmljivanje brodova i brodogradnja", navodi CINS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Firma je osnovana u periodu kada je Legija sa Zemunskim klanom, prema detaljima presuda, bio aktivan u Srbiji u vršenju krivičnih dela, a za registraciju kompanije je angažovana specijalizovana advokatska agencija "Chen, Estrada Y Wong" koja je registrovala i niz drugih kompanija na Panami.

Legija je upisan da radi kao sekretar ove firme, Aleksandra Ivanović je generalni direktor, a Anđela Klobučar – blagajnik, pokazuju podaci panamskog registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legijina kompanija sa Paname nije vlasnik ni jedne firme u Srbiji prema podacima poslovne baze Agencije za privredne registre (APR).

Međutim, svo troje vlasnika su pri registraciji firme, kao svoje mesto prebivališta, naveli adresu u Grčkoj: ulica Esperidon Square 2b (Plateia Esperidon 2b), koja se nalazi na Glifadi, luksuznom predgrađu Atine. Dokument o osnivanju Legijine kompanije pogledajte ovde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ova adresa bila upisana kao mesto stanovanja Legijine supruge Aleksandre Ivanović u Grčkoj, prema evidenciji Jedinice za ekonomski i finansijski kriminal, odeljenja u sklopu Ministarstva finansija Grčke.

Rezultat celokupne finansijske istrage Specijalnog tužilaštva i MUP-a Srbije protiv Milorada Ulemeka zvanog Legija, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO), jeste trajno oduzeta trećina njegove kuće u beogradskom naselju Cerak, iako je otmicama i ubistvima "zaradio" desetine miliona evra, piše CINS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legija je četiri puta osuđen na po 40 godina za zločine koje je sprovodio u partnerstvu sa Zemunskim klanom. Ulemek je, recimo, sam uzimao čak polovinu novca od otmica, dok su drugu polovinu međusobno delili ostali članovi Zemunske grupe, kako je svedočio Dejan Milenković Bagzi, navodi CINS.

Samo na osnovu četiri otmice (Milije Babovića, Miroslava Miškovića, Vuka Bajruševića i Suada Musića) klan je “zaradio” oko 20 miliona evra, ali je domaće tužilaštvo uspelo da pronađe i zapleni samo pomenuti deo kuće od 178m2 u Beogradu, procenjene kupoprodajne vrednosti blizu 200.000 evra, zaključuje CINS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo