Kosovo je srce mafije

Špigl: EULEKS spiskao milijardu evra, Uroševac je centar trgovine drogom na Balkanu

6.11.2012.
15:11
VOYO logo

Kosovo je u rukama organizovanog kriminala, a Uroševac važi za najveći centar trgovine drogom na Balkanu.

Ovo tvrdi nemački list "Špigl", pozivajući se na svedočenje nemačkog policajca koji je proveo 10 godina na službi u južnoj srpskoj pokrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Misija Euleks sa oko 2.500 ljudi je od 2008. koštala više od milijardu evra - prema jednom izveštaju revizora Evropske službe knjigovodstva, a ona nije donijela uspeh. Razmere organizovanog kriminala i korupcije su ostale velike, pravosuđe je neefikasno i pod uticajem politike - ističe nemački list.

Jedan nemački policajac, koji je već godinama dobro upoznat sa situacijom na Kosovu, potvrdio je taj izveštaj sopstvenim iskustvom. U tekstu taj policajac prenosi da je na Kosovu već deset godina, te da se za to vreme nije postiglo gotovo ništa, a da je najviše razočaran u policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, kosovski policajci su, uprkos višegodišnjoj intenzivnoj obuci i opremi koja odgovara evropskim standardima, više zainteresovani za rad na radarskim kontrolama nego za suzbijanje kriminala – to je udobnije i ne zahtijeva kretanje.

- Imam utisak da je korupcija među kosovskim policajcima veoma rasprostranjena. Kada nekoga uhvate sa ukradenim automobilom, tako su mi pričali, taj samo podmiti policajce i stvar je rešena - rekao nemački policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da se ionako ne može stići do velikih zločinaca. To, dodao je on, sprečavaju tradicionalne klanovske strukture i stare veze bivše tzv. oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ iz koje su regrutovani mnogi policajci.

Otac nacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Od njih se ne može očekivati da vode istrage protiv svojih bivših komandanata koji su se obogatili trgovinom drogom. Te mreže štiti zid ćutanja koji mi policajci ne možemo da probijemo. U stvarnosti, mi ni izdaleka ne znamo šta se ovde dešava - istakao je policajac koji je želio da ostane anoniman.

S jedne strane, kaže on, grad Uroševac važi za najveći centar trgovine drogom na Balkanu, a s druge, tu se gotovo nikada ne zapleni veća količina droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jasno je samo jedno: Kosovo se nalazi u rukama organizovanog kriminala. Treba samo pogledati koliko je novih benzinskih pumpi i tržnih centara gde niko ne kupuje. Tu se nameće sumnja da to služi, prije svega, pranju novca - rekao je ovaj policajac.

U tekstu se iznose i navodi o tome kako pravosuđe ne funkcioniše, da je krvna osveta deo kosovske kulture, te da su "stare strukture i dalje jake, a državne institucije slabe", prenosi radio "Dojče vele".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ali, niko od odgovornih iz Euleksa ne javlja istinu u Brisel. Šalju ulepšane izvještaje, što možda i moraju da rade, da bi zadržali svoj posao u inostranoj misiji. Ali to neće pomoći Kosovu - zaključio je "Špigl".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo