Ko to „mućka“ našu krv?

Direktorka Instituta za transfuziju krvi istraživanje novinara "Alo"-a nazvala "neprestanim i naizmeničnim lavežom i režanjem".

28.6.2013.
17:01
VOYO logo

Nakon serije tekstova lista "Alo" o sumnjivom poslovanju Instituta za transfuziju krvi, i gomile odgovora i podataka koje nisu hteli da im dostave iz instituta, poznati novinar istraživač Ivan Ninić objavio je komentar u ovom listu koji vam prenosimo u celosti. Trojka se solidariše sa kolegama u potrazi za istinom i na ovaj način želimo da im pružimo podršku u istraživanju toga šta se radi sa krvlju koju su mnogi građani Srbije dali kako bi bili humani i pomogli drugima, a čija se humanost zloupotrebljava.

Kada novinar "laje i reži"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navika, panika ili nešto sasvim treće dalo je direktorki Instituta za transfuziju krvi Srbije (ITK) primarijusu dr. Snežani Jovanović Srzentić lekarsku slobodu da profesionalni rad novinara "Alo" poistoveti sa "neprestanim i naizmeničnim lavežom i režanjem"!? Odakle odjedanput u našem zdravstvenom kartonu takvi neartikulisani krici?

Da li zbog toga što smo svojim pisanjem nadležne institucije konačno naterali da ispitaju kako to putem "direktnih pogodbi", favorizovani privatnici na prodaji reagensa zaradiše 180 miliona? Da li zbog toga što smo otkrili da poreski obveznici, uz amin Ministarstva zdravlja, dva puta plaćaju iste ugovore ITK-a? Da li možda zbog toga što smo protekle godine, kao obični građani, postavili najmanje 50 škakljivih pitanja na koje odgovore nismo dobili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada novinar, kao građanin i zdravstveni osiguranik, ITK-u postavi konkretna pitanja o finansijama, nabavkama, nepotizmu i gašenju domaće proizvodnje seruma, dobije odgovor: zloupotrebljavate pravo na pristu informacijama!?

Kada zatražimo zapisnike sa sednica UO, u ITK nam saopšte: to je službena tajna!? Kada upitamo koliko iznose dugovanja koja je ITK prijavio Ministarstvu zdravlja, stigne nam odgovor: dugovanja su prijavljena u skladu sa pravilnikom!? Kada objavimo tekst o sumnjivim nabavkama ITK-a, pozovu nas u MUP i pitaju: ko vam je od zaposlenih u ITK dao dokumenta!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, šta uopšte smemo i možemo da pitamo one koji trguju našom krvlju i našim životima, a da se to, uz bujicu uvreda, pretnji i zastrašivanja, ne dijagnostikuje kao hronično "lajanje i režanje"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo