Knin: Porušen spomenik žrtvama Oluje

Pre dve godine podignut spomenik je ranije bio promenjen da bi bio po volji hrvatskim vlastima

13.9.2013.
19:32
VOYO logo

U noći između četvrtka i petka u selu Golubiću, kod Knina, porušen je jedan od retkih spomenika Srbima stradalim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je zbog rušenja jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik je podignut 2011. godine u porti Crkve Svetog arhiđakona Stefana, koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je danas to Udruženje.

Spomen-ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen-obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut pre dve godine, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen-obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traže da im omoguće poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanja sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo