Invazija crnih skakavaca u Srbiji

U okolini Bora skakavci onemogućavaju kretanje automobila

16.6.2013.
15:38
VOYO logo

Selo Gornjane, udaljeno dvadesetak kilometara od Bora, meta je najezde velikih skakavaca koji su se iznenada pojavili, saopštili su meštani ovog sela.

Skakavaca je toliko da je nekada nemoguće proći automobilom, a najinteresantnije je da se uglavnom kreću po vrelom asfaltu, dok ih znantno manje ima na livadama i njivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ogromni su i crni, sa šarama nalik osama. Jezivo ih je čuti jer zuje kao ose - opisala je medicinska sestra Zdravstvenog centra u Boru Vesna Nikolić, koja je danas u tom selu obilazila pacijente.

Kaže da se njene kolege i ona nisu usudili da ih uhvate, jer neobičnije skakavce u svom životu nisu videli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Priznajem da nam je bilo neprijatno da uhvatimo insekte od kojih su neki bili dužine i do desetak centimetara - kaže ovaj zdravstveni radnik.

Kako nam je opisala, na deonici puta gde su se pojavili ovi insekti, kod skretanja za planinarski dom na planini Stol, dugi masni tragovi ukazuju na veliki broj zgaženih skakavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meštanin Gornjana Slavko Golubović, potvrdio nam je navode lekarske ekipe, i kaže da su mnogi u selu iznenadjeni ovom pojavom. Ipak, stari meštani se sećaju da se slična pojava dogodila i pre više od tri decenije.

- Tokom dana, kada je sunce jako, skakavci se kreću isključivo asfaltom, a čim zahladni, oni se misteriozno negde pritaje do sledećeg jutra - opisuje Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selu su zaključili da se skakavci pojavljuju samo na određenoj nadmorskoj visini, gde je vazduh izuzetno čist i gde je dobro provetravanje, kao i da ih nema u samom selu.

- Do sada se niko nije žalio da su mu skakavci naneli štetu usevima - napominje Golubović, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan borski veterinar kaže da je na prevoju Cepe kod skretanja za Stol čuo tako jako šištenje da je u prvi mah pomislio da je neki problem sa kolima.

- Nisam ih video ali sam čuo vrlo neprijatno šuštanje - rekao nam je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo