I profesori zvezde prelaznog roka

Posle fudbalera i poslanika, profesori postali preletači

6.12.2012.
17:22
VOYO logo

Iako zakon ne dozvoljava, univerzitetski profesori rade i na tri fakulteta, u različitim gradovima, pa i državama, a da za to ne snose nikakve posledice, pišu Novosti.

Uslov za stalno zaposlenje je najmanje 70 odsto časova na matičnom fakultetu i, sa dozvolom dekana, još 30 odsto na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Preletanja" postoje zbog pravila za akreditaciju, prema kojima svaki fakultet mora da ima bar 20 odsto profesora sa 100 odsto radnog vremena. Profesor Endre Pap, potpredsednik Komisije za akreditaciju, potvrđuje da su masovno otkrivani ovakvi slučajevi.

- Kada smo u dokumentaciji za akreditaciju pronalazili imena koja se ponavljaju, nismo odobravali akreditaciju. Ali to je jedini mehanizam koji imamo. Sudske prijave je trebalo da podnese Ministarstvo prosvete. - izjavio je profesor Pap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praksi još niko nije ostao bez posla zato što je "prekardašio" sa časovima, studentima i zaradom.

Uvođenje jedinstvenog registra još nije ni na pomolu

- Ministarstvo bi moralo što pre da uvede registar, kako bi se znalo ko gde i koliko radi. Mora da se uvede red, jer sada vlada potpuni haos. U vreme akreditacije fakulteta, mnogi profesori prodavali su se kao fudbaleri u prelaznom roku. Zaposle se na jednom privatnom, pa čim taj dobije akreditaciju, oni pređu na drugi, koji tek treba da se akredituje - kaže prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je završen prvi krug akreditacija, za svaku pojedinačnu ustanovu postojali su elektronski podaci o zaposlenima, studentima, prostoru... Ali to nikada nije iskorišćeno kao baza.

I predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. dr Srđan Stanković kaže da registar mora da bude jedan od prioriteta. Kroz evropski projekat "Gomez" obezbeđena je i informaciona mreža, ali to nikada nije urađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tako bi se znalo ko šta i gde radi i ne bi bilo dupliranja. -kaže prof. Stanković.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo