I poslanici pod lupom

Zakoni usvojeni radi tajkuna pod okom MUP-a

18.12.2012.
3:18
VOYO logo

U okviru borbe protiv korupcije, predmet istrage nadležnih organa biće i usvajanje zakona iz prethodnih godina posebno važnih za interes tajkuna u Srbiji.

Predmet pažnje Radne grupe Uprave kriminalističke policije biće i narodni poslanici Skupštine Srbije, bez čijeg glasa nije mogao biti usvojen nijedan od zakona kojima su stvoreni uslovi da pojedini tajkuni, uključujući uhapšenog Miroslava Miškovića, za kratko vreme dođu do enormnog bogatstva, piše dnevnik Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu će istražnim organima posebno biti zanimljiva moguća korupcija prilikom usvajanja izmena Zakona o privatizaciji iz 2005. i Zakona o planiranju i izgradnji iz 2010, rekli su dobro obavešteni sagovornici.

Narodni poslanici kažu da nemaju ništa protiv da antikorupcijskim istragama bude obuhvaćena i Skupština Srbije, ali istovremeno svaki od njih ističe i da njegova stranka nije bila umešana u nelegalne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borislav Stefanović, poslanik DS, kaže za Danas da podržava ideju prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da se ispita korupcija na svim nivoima, pa i u parlamentu.

Međutim, kako poručuje, DS predlaže Vučiću "da se pozabavi uticajem različitih biznismena na donošenja zakona i propisa od devedesetih godina, a i da se preispita koliko je građane koštala politika Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stefanović ukazuje da je "vrlo simptomatično da se prvi potpredsednik vlade zalaže za borbu protiv korupcije u trenutku kada se donosi zakon o konverziji prava korišćenja zemljišta, kojim se omogućava da pet najjačih tajkuna u Srbiji dođu do gradskog građevinskog zemljišta u Beogradu".

Na pitanje ko su ti tajkuni, Stefanović navodi da će doći vreme kada će sva njihova imena biti poznata javnosti. "Jedan od njih je Milan Beko, navodni finansijer SNS“, kaže Borislav Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPS ne strahuje da će istraga dovesti i do njihovih poslanika u slučaju povlačenja, odnosno promene Zakona o akcizama na cigarete, koji su to zagovarali, kako se tada pričalo, pod uticajem Predraga Rankovića Peconija.

"Sa indignacijom odbijamo takve tvrdnje", rekao je šef poslanika SPS Branko Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Šormaz, poslanik SNS i nekadašnji funkcioner DSS, smatra da parlamentarci prethodnih godina, dok nisu bili vlasnici mandata, nisu ni mogli da utiču na zakone, već da se o svemu odlučivali u vladi.

Treba da se uspostavi jasna veza između političkog procesa donošenja zakona i uticaja bilo kog segmenta u društvu na taj proces, ističe Bojan Đurić, poslanik LDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo da usvojimo jasan zakon o lobiranju i da drugačije uredimo pravilo o sukobu interesa. LDP se zalaže za to da svaki poslanik i svaki ministar mora pre pisanja zakona da prijavi da li je u tom slučaju u sukobu interesa. Kada se, recimo, usvaja zakon o Srbijagasu da direktor tog preduzeća Dušan Bajatović deklariše svoj interes ili da se isključi iz glasanja", upozorava Đurić.

Oliver Dulić - smeje li se poslednji ili poslednji put? (foto: Marina Lopičić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenio je da bi istraživanje uticaja krupnog biznisa na zakonodavnu vlast osnažilo utisak da se "Srbija nalazi na prelomnoj tački“.

"Vođenje paralelnih istraga o istim firmama znači sužavanje prostora za delovanje tajkuna i proces protiv Miroslava Miškovića pokazuje da prelazimo Rubikon - od dosadašnjeg ispitivanja korupcije na niskom i srednjem nivou ka slučajevima na visokom nivou. Ostaje pitanje da li će Mišković zaista navesti imena političara kojima je navodno davao mesečnu apanažu, ali mislim da nas očekuje politički zemljotres", smatra prvi čovek antikorupcijske Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su saglasni da najveće uporište za poslove domaćih tajkuna daju Zakon o privatizaciji i set propisa koji u poslednjih 15 godina reguliše planiranje i izgradnju, uključujući u to i Dulićev zakon iz 2010, ali i aktuelni predlog da konverzija zemljišta ne bude uslov za dobijanje građevinske dozvole.

Prema rečima Mahmuda Bušatlije, konsultanta za investicije, to je nastavak tajkunizacije zemlje, a posledica je da smo kroz privatizaciju dobili vlasnike čiji interes nije razvijanje biznisa nego kupovina firmi radi rentiranja, što donosi veliku dobit, ali gasi proizvodnju i zatvara radna mesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo