Hrvatska: Ubio ćerku iz samilosti, osuđen na dve godine

Godinu dana zatvora i još godinu na uslovnoj slobodi

Županijski sud u Sisku danas je nepravosnažno osudio Josu Gregurića (57) na dve godine zatvora zbog ubistva teško bolesne ćerke, koja je bila u stanju vegetativne kome.

Godinu dana će odslužiti u zatvoru, dok će, kako piše Večernji list, druga godina zatvora biti zamenjena uslovnom slobodom, prenosi Beta.

Gregurić je u oktobru 2012. godine ubio teško bolesnu ćerku Marijanu (23) ubrizgavanjem otopljenih tableta kroz sondu za hranjenje i rezanjem rane na ruci od koje je iskrvarila.

Nema sumnje da je Marijana umrla nasilnom smrću. Naše pravosuđe ne poznaje ubistvo iz samilosti, ali je pri određivanju kazne sudsko veće uzelo u obzir i sve olakšavajuće okolnosti, posebno činjenicu da je pri činjenju dela bio bitno smanjeno ubrojiv – rekla je sudija Melita Avedić obrazlažući presudu.

Ona je dodala da je Josi Gregurću izrečena najniža moguća kazna za delo koje je počinio. Zakonski minimum je pet godina zatvora.

Županijski državni tužilac Stipe Vrdoljak rekao je u završnoj reči da je pravo na život iznad svakog drugog prava.

U poslednjem iskazu, Joso Gregurić je rekao da je nekoliko dana pre i posle ubistva teško bolesne ćerke “trajno izbrisano iz njegovog pamćenja“.

Od prve operacije moje ćerke pre četiri godine, tuga se uvukla u našu porodicu. Svi su se radovali životu, samo je moja ćerka vegetirala bez nade – rekao je otac.

Foto: Pixsell

Povratak na Net.hr