Ginekolog optužen za smrt pacijentkinje postavljen na čelo Lekarske komore Beograda

Moral i etika na ispitu

4.11.2013.
19:38
VOYO logo

Ginekolog dr Miodrag Stanić, protiv koga je Prvo osnovno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog smrti pacijentkinje Jelice Panić (25) iz Paraćina tokom operacije, postavljen je za v.d. predsednika Regionalne lekarske komore Beograd, saznaje „Blic”. Roditelji pokojne Jelice šokirani su činjenicom što je ovaj doktor postavljen na čelo komore.

Imenovanje je usledilo nakon smrti dr Spase Anđelića, predsednika Regionalne lekarske komore, koji je važio za jednog od najboljih i čestitih ginekologa u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Kurir

Predsednica Skupštine beogradske komore dr Branka Lazić je organizovala vanrednu telefonsku sednicu na kojoj je doneta odluka da dr Stanić bude v.d. predsednik do kraja tekućeg mandata, saznaje “Blic”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snežana Panić iz Paraćina, majka Jelice (25) koja je preminula u “Beoklinici” tokom rutinske ginekološke operacije, rekla je za “Blic” da je šokirana činjenicom da će se čovek protiv koga se trenutno vodi postupak pred Višim sudom zbog smrti njene ćerke naći na čelu Lekarske komore.

Jelica je trebalo da bude podvrgnuta rutinskoj operaciji laserskog uklanjanja ranice na grliću materice u “Beoklinici”, ali joj se stanje naglo pogoršalo. Prebačena je na VMA, gde je posle osam dana duboke kome preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Očajna sam, šokirana i ogorčena. Očigledno je Lekarska komora leglo zla i kriminala koje nikome ne polaže račune. Umesto da pomognu sudu i pozovu na odgovornost lekare koji nesavesno obavljaju svoj posao, oni ih štite. Neverovatno je da se čovek kome se sudi za jedno teško krivično delo uopšte prihvati takve funkcije - rekla je za “Blic” Snežana Panić.

Kako “Blic” nezvanično saznaje u Lekarskoj komori Srbije, čiji je deo Regionalna lekarska komora Beograda, nisu želeli da dr Stanića postave za v.d., jer je to mesto prvo bilo ponuđeno potpredsednici dr Veri Odanović, koja je, međutim, to odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dr Stanić je na mesto potpredsednika beogradske komore izabran 2010. godine, pre nego što se sve desilo sa Jelicom Panić. Međutim, mi smo to mesto prvo ponudili drugoj doktorki, a pošto ona to nije želela, po zakonu smo onda morali da ponudimo dr Staniću - objašnjava izvor “Blica” iz Lekarske komore Srbije.

Foto: myheritage.rs

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice protiv lekara “Beoklinike” Dragana Stanojevića (47) i Miodraga Stanića (47) i Bratislava Stamenkovića (65) zbog sumnje da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Optužnica ih tereti da su prilikom pružanja lekarske pomoći nesavesno postupali i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pokojne Jelice Panić zbog čega je devojka umrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa dr Stanićem, međutim, nije bilo moguće stupiti u kontakt, da bi nam odgovorio da li je moralno i etički da prihvati mesto v. d. predsednika beogradske komore, iako se protiv njega vodi spor zbog smrti pacijentkinje. Njega nije bilo moguće dobiti ni u Komori, kao ni na klinici Medicinski sistem Beograd, čiji je vlasnik i direktor.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo