Fond za razvoj spiskao milijardu evra

Davao zajmove šakom i kapom

Sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj u petak nije održana na zahtev Ministarstva privrede, kako bi se zaustavilo višegodišnje rasipništvo u toj instituciji, piše “Politika”.

Na sednici je 52 firme trebalo da podeli 925 miliona dinara.

List navodi da je, po oceni tog minstarstva, Fond rasipao pare umesto da podstiče razvoj. Od 217 milijardi dinara, koliko mu je bilo na raspolaganju, što je oko dve milijarde evra, više od polovine je nenaplativo.

Da li će fond ostati ovakav kakav je sada, što je, po oceni savetnika ministra privrede Dušana Pavlovića, jednostavno nemoguće – ili će prerasti u neku vrstu garantnog fonda u ovom času nije od presudne važnosti. Mora se konačno videti s kakvim je rizicima fond računao kada je davao zajmove šakom i kapom.

U petak je, kako navodi “Politika”, zajam od 150 miliona dinara trebalo, između ostalih, da dobije i firma “Agroposlovi” koju, prema podacima Agencije za privredne registre, vodi supruga Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno demokratske partije.

Dobro je da je Ministarstvo privrede zahtevalo od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje“, smatra profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

On navodi da je dosadašnje iskustvo sa Fondom veoma loše, i istakao da je cilj njegovog postojanja bio da se veoma povoljnim kreditima ohrabri investiranje poslovnih ljudi u delatnostima od značaja za Srbiju.

Savić ističe da su velike kredite dobijali “i najveći srpski tajkuni, što ne bi bio neki problem, da najveći deo tih zajmova nikada neće biti vraćen”.

Fond je, prema Savićevim rečima, imao zadatak da ubrza razvoj privrede, naročito u nerazvijenim područjima. “Nažalost, novac je protraćen, krediti se ne vraćaju, fond se ne obnavlja“.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr