Evropa priznaje srpske diplome

Komisija za akreditaciju je postala punopravni član ENQA

10.6.2013.
10:57
VOYO logo

Diplome sa akreditovanih studijskih programa u Srbiji ubuduće će skoro automatski biti priznavane bilo gde u Evropi.

To je samo jedna od prednosti koju će naše visoko školstvo imati od kako je Komisija za akreditaciju postala punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz ovo članstvo, visoko školstvo Srbije moći će da prati najnovija dešavanja iz Evrope i primenjuje njihove standarde, imaćemo pristup glavnim partnerima ENQA kao što su Evropska asocijacija univerziteta, organizacija “Biznis Evropa” i Unija evropskih studenata...

Koliki je uspeh u pitanju, pokazuje i to da je od zemalja u regionu, jedino Hrvatska postala punopravni član, kao i da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ispunjavala obaveze kao punopravni član, Komisija će morati da učestvuje u skupštini ENQA i drugim sastancima, a za to nema novca jer je 210 miliona dinara od akreditacije fakulteta prisvojilo Ministarstvo prosvete.

- Krajnje racionalno smo poslovali, plaćeni su recenzenti i službenici, a onda su nam novim zakonskim rešenjima sve te pare uzete i finansiranje Komisije je prešlo na budžet. Po Zakonu o visokom obrazovanju, Komisija za akreditaciju mora biti nezavisna - kaže Endre Pap, predsednik Komisije, prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo