Dva nova napada na vozače GSP-a

Saobraćajni sindikat GSP-a najavljuje protest zbog blagih kazni za počinioce

24.12.2013.
14:45
VOYO logo

U Beogradu su se sinoć dogodila dva nova napada na vozače autobusa, saopštio je Saobraćajni sindikat GSP "Beograd" i najavio da će, zbog učestalih napada na njihove članove i blagih kazni za počinioce uskoro održati protest ispred Palata pravde, sa zahtevom da se pooštri kaznena politika za takva krivična dela.

Sinoć, oko 19:40 časova, između manastira Rakovica i fabrike "21. maj", nepoznati vozač putničkog auta preprečio je put autobusu sa garažnim brojem 101, sa linije 47.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadač je izašao iz svog auta, ušao u autobus i više puta pesnicama udario vozača u predelu glave i grudnog koša.

Zatim je zajedno sa jednom putnicom iz autobusa ušao u auto i pobegao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je vršila uviđaj, a povređeni vozač je kolima hitne pomoći prevezen u Urgentni Centar, gde mu je ukazana lekarska pomoć.

Samo sat vremena kasnije na okretnici "Birčaninova" napadnut je još jedan vozač autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolegu sa linije 39 napala su dva nepoznata muškarca dok je izlazio iz autobusa na poslednjoj stanici.

Vozač je pokušao da pobegne kod otpravnika, ali su napadači ušli u otpravničku kućicu i više puta ga udarili u predelu glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadači su pobegli, a vozač je svoj radni dan završio u Urgentnom centru. Policija je obavila uviđaj.

Inače, ovo je 54. napad na vozače GSP od početka godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsećajući da vozači javnog prevoza ne obavljaju nijedno javno ovlašćenje već samo poslove koji su predviđeni njihovim ugovorima o radu, sindikat je ocenio da je "problem što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na ova krivična dela".

"Sankcije koje izriču su na granici zakonom propisanog minimuma", naveo je sindikat u saopštenju i zatražio "da sudovi pooštre kaznenu politiku za krivična dela protiv javnog reda i mira, imajući u vidu društvenu opasnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krivični zakon predviđa izuzetno oštre kazne za počinioce krivičnih dela, protiv života i tela i protiv javnog reda i mira", podsetio je sindikat i dodao da se "problem nasilja na ulicama ne rešava tako što se pravno neutemeljeno pojačano štite pojedine profesije, već snažnom i odlučnom akcijom na nivou države".

Saobraćajni sindikat GSP "Beograd" je najavio da će, zajedno sa Sindikatom vozača i Sindikatom "Evrovozač", održati protest ispred Palata pravde, a da vreme protesta još nije precizirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GSP Beograd je saopštilo da je sve više napada na vozače GSP, da su oni sve brutalniji, da su sinoć napadnuta dvojica vozača autobusa i apelovalo da se ti napadi zaustave.

Broj napada na vozače GSP se ne smanjuje, nego ih je, naprotiv, iz godine u godinu sve više, a sinoć su pretučena dva vozača GSP, što je veoma zabrinjavajuće, jer svaki napad na vozača je ugrožavanje opšte saobraćajne bezbednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadom na vozača ugrožava se bezbednost kako putnika u autobusu, tako i svih učesnika u saobraćaju u tom trenutku.

Napadi nisu samo problem vozača i zaposlenih u ovom i drugim javim komunalnim preduzećima, već problem svih nas u ovom gradu, jer danas je na meti radnik GSP, a sutra možda bilo ko na svom radnom mestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, GSP "Beograd" apeluje da je krajnje vreme da se zaustave sve učestaliji i brutalniji napadi na vozače.

Bez brzog reagovanja organa reda, procesuiranja od strane sudova i kažnjavanja izgrednika, prevoznici su nemoćni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštrom kaznenom politikom, primenom zakona i edukacijom svih učesnika u saobraćaju koja bi se pre svega odnosila na poštovanje propisa, prava i obaveza, situacija bi mogla značajno da se popravi, a huliganizam iskoreni, navedeno je u saopštenju.

Mali : Za zaštitu vožaca GSP

Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali najavio je da će sutra razgovarati sa predstavnicima sekretarijata za saobraćaj, komunalne policije i GSP kako bi utvrdio način zaštite vožaca tog preduzeća koji su sve češće meta napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali je na konferenciji za novinare je rekao da su napadi na vozače GSP "izuzetno teška stvar, ali da će gradske vlasti tražiti način da oni budu zaštićeni". "Apelujem da se takve stvari ne dešavaju, ali gledaćemo da pronađemo način da se te stvari reše", rekao je Mali.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo