Država nam spremila veće poreze i manje plate od 1. januara

Novogodišnja čestitka na državni način

31.12.2013.
13:07
VOYO logo

Već prvog dana Nove godine plaćaćemo za dva odsto viši PDV na osnovne životne namirnice, a oni koji rade u javnom sektoru i, uz to, imaju platu veću od 60.000 dinara, i solidarni porez od pet odsto. Ali, ima tu još novina koje ćemo na sopstvenoj koži osetiti čim prođu praznic, piše Blic.

REALNO MANJE PLATE I PENZIJE U aprilu će penzije porasti za 0,5 odsto, što na prosečnoj penziji donosi oko 150 dinara. Duplo više (300 dinara) dobiće u oktobru. Ipak, u odnosu na inflaciju, penzije će biti obezvređene. Slično je i sa platama u javnom sektoru. One će biti, ako su veće od 60.000 dinara, dodatno oporezovane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEĆI POREZ NA STAN Porez na stan ili kuću biće od 80 do čak 300 odsto veći nego ove godine. Sve opštine i gradovi poslaće građanima rešenja koja će biti sastavljena prema računici pravljenoj po tržišnim cenama. Najgore će proći oni koji žive u centru grada.

PLAĆANJE RAČUNA ZA STRUJU ILI SEČA Od januara 2014. godine imaćemo jasnije račune za struje. Lepše će nam, kažu, predstavljati aktuelne obaveze i dugove. Ali, dugove nam više neće tolerisati. Naime, ko dva meseca zaredom ne plati struju, sledi mu isključenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KROV NAD GLAVOM SAMO UZ KOMERCIJALNE KREDITE Ukinuta je mogućnost da se uz subvenciju države kupuje prvi stan. To znači da će svi koji hoće da kupe stan, to moći da urade samo uz komercijalne uslove banaka. Bankari kažu da će se truditi da, bar delimično, smanje cenu kredita za nekretnine.

TEŠKO DO POSLA Uz novi Zakon o radu ili bez njega, tek dobijanje novog posla će u narednoj godini biti poput dobitka na lutriji. Teško će se, što zvuči neobično, dobijati i u državnoj službi, s obzirom na to da je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru do 10 odsto od postojećeg broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo