Do škole i opštine sa pasošem: Dva prelaska granice sa Hrvatskom u jednom smeru (VIDEO)

Konačnog rešenja još nema

30.8.2013.
11:59
VOYO logo

Da bi stanovnici Neština i Vizića otišli u matičnu opštinu Bačka Palanka moraju dva puta da pređu granicu sa Hrvatskom, a u povratku isto toliko. Rešenja ni posle ulaska Hrvatske u EU još uvek nema, prenosi RTS.

Neštin i Vizići - dva sela u Srbiji poznata po tome što svi meštani do matične opštine - Bačke Palanke, moraju dva puta da pređu granični prelaz sa Hrvatskom. Ulaskom te zemlje u Evropsku uniju, za Neštince i Vizićane nastale su nove muke. Pripremila Sanja Dragićević Babić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnog rešenja još nema. Ali i dalje ima osam pečata u putnoj ispravi za samo jedan odlazak u matičnu opštinu i povratak kući.

- Ostaće prazna sela, baš zbog toga, carinskog prelaza. Mi smo doživeli da idemo u našu opštinu Bačka Palanka, preko države Hrvatske. Gde to ima, to ni u filmovima ne postoji -, kaže Tanja Jašić iz Neština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista putanja kao u julu. Prvo na ovom graničnom prelazu Neštinci uđu u Hrvatsku, a posle četiri kilometra, na drugom, izađu iz nje i uđu u Srbiju. Isti je i autobus i vozač. Jedina novina je novi pasoš vozača, i to zbog broja pečata u prethodnom.

I mališani su na mukama od septembra. Njih 50 iz Neština i Vizića pored knjiga u torbama nose i pasoše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Saveta mesne zajednice Neštin Zoran Ćulibr rekao je da je predsednik opštine išao na razgovor u Policijsku upravu u Vinkovce i dobio obećanje da će deca ići autobusom u Bačku Palanku u školu bez onih potrebnih papira za maloletna lica, za prelaz preko granice.

Sava, učenik iz Neština kaže da bi voleo da ide u školu kao sva normalna deca da ne vade pasoše i dodaje da zbog toga nekada kasne i ceo čas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toku je berba voća, ali i borba za dinar. Pijaca u Bačkoj Palanci voćarima je dalja nego ikada. Zemljoradnici ovih sela i dalje robu ne mogu da prenose preko granice.

- Mi imamo kruške, koje ne možemo da odnesemo do Bačka Palanke, a tamo lakše prodamo nego u Novom Sadu. Nosili smo i u Novi Sad ali nismo uspeli da prodamo, a u Bačkoj Palanci možemo, ali moramo okolo, a to nam se ne isplati -, kaže Željana Arbutović iz Vizića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedni zbrajaju pečate u pasošu, sabiraju troškove izdavanja novog i računaju koliko kasne na posao ili u školu, drugi se sele u Bačku Palanku. Rešenje problema - izgradnja novog mosta, o kome niko konkretno ne priča. A govori se o prevozu skelom, što i nije tako bezbedno. //www.youtube.com/embed/tzCB4jpft6Q

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo