Do rešenja male mature na ulici i preko Fejsa

Ministar prosvete i dalje smatra da nije odgovoran

19.6.2013.
22:09
VOYO logo

Učenik OŠ "Duško Radović" u Beogradu dostavio je redakciji Blica kompletan test iz srpskog jezika koji su njegovi drugovi nabavili nekoliko dana pre polaganja, a za koji je Ministarstvo prosvete zbog procedure pristalo da objavi samo rešenja.

Novinari ovog lista su došli i do druge dve kombinacije testa za srpski, što je dokaz da su se i zadaci iz jezika znali unapred i da su se, kao i testovi iz matematike, prodavali među đacima u blizini škola, ali i preko Facebooka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Polaganje testa iz srpskog neće biti poništeno dok se ne pronađu konkretni dokazi da je bilo malverzacija. Samo ako nam dostave sve tri kombinacije testa iz srpskog, polaganje ovog testa moraće da se ponovi - rekao je ministar prosvete Žarko Obradović, ali na poruke da novinari imaju sve tri kombinacije testa iz srpskog juče nije odgovarao.

Takođe, prema rečima đaka i roditelja, učenici koji su jedva imali dvojku na testu su imali i po maksimalnih 20 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cena testova je, kako su rekli đaci, u početku iznosila čak 90 evra, ali se dva dana pre polaganja spustila na 2.000 dinara.

Polaganje testa iz matematike odloženo je za danas u 12 sati, nakon što je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa predviđenog za polaganje. Ministarstvo prosvete u saradnji sa MUP-om traga za krivcem zbog koga su testovi iz matematike procurili u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Za matematiku su spremni rezervni testovi koje policija strogo čuva. Ne postoji šansa da oni budu provaljeni - tvrdi Obradović.

Iste tvrdnje, međutim, mogle su se čuti i pre polaganja, pa su testovi ipak dospeli u javnost. Obradović nije želeo da komentariše gde je propust mogao da se dogodi, ali su u lancu nekoliko institucija testovi najduže bili smešteni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde su napravljeni i čuvani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testovi su napravljeni u izolovanom delu Zavoda gde neovlašćene osobe nemaju pristup. Ne postoji nijedan računar na kojem su deponovani, čak ni u fazi izrade. Kad se završe, sve se briše sa računara, a podaci se čuvaju na eksternoj memoriji - objašnjavaju u Zavodu.

Odatle su, u pratnji policijskih službenika, predati "Službenom glasniku" na štampanje, gde kažu, da "ni muva nije mogle da proleti a da se to ne sazna", jer je sve pokriveno video-snimkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Blic saznaje, testovi za malu maturu od sledeće godine štampaće se kao i glasački listići. To znači da će svaki test imati svoj identifikacioni broj, pa će se u slučaju da se kopira, odnosno falsifikuje, tačno znati gde pripada taj test i gde se propust dogodio.

Prosvetni sindikati Forum beogradskih gimnazija i Forum beogradskih osnovnih škola, kao i DS, LSV i Nova stranka zatražili su od ministra Obradovića da podnese ostavku. On kaže da "čini sve da se pronađu krivci i da bi najmanje on, kao ministar prosvete, želeo da dođe do ovakvog propusta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo