Dinkiću sindikat kriv što je Panić odustao od Galenike

Ministar okrivio sindikat zbog odustajanja Valeanta, sindikalci demantuju

7.6.2013.
17:24
VOYO logo

Ministar finansija Mlađan Dinkić okrivio je danas zaposlene u Galenici zbog toga što je firma Valeant odustala od strateškog partnerstva u Galenici, preneli su B92 i Beta.

- Oni koji su juče uticali da se Valiant povuče sa tendera ne shvataju šta su uradili, jer će hiljadu njihovih kolega izgubiti posao, ne zato što mi to želimo već zato što Galenika ima gubitke - rekao je Dinkić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, sindikati koji su juče protestovali nisu ni svesni kakvu su sebi štetu napravili jer je Valiant koji je multinacionalna kompanija sa ogromnim kapitalom bio "slamka spasa" za Galeniku.

- Sada moramo da razmišljamo šta posle Valianta. Zaista mislim da mora da se povuče crta i da se kaže - nema više samoupravljanja. Radnici ako žele da upravljaju fabrikom onda neka plaćaju gubitke te fabrike. Ako traže da država plaća te gubitke, odnosno svi građani Srbije, onda nemoj da odlučuju kako treba da se upravlja - kazao je Dinkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suština je da Galenika kao farmaceutska kompanja mora i može da bude profitabilna, ali ne može, ako se vodi politički kao što je to bilo do sada, naveo je ministar.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i privrede Srbije predložiti da se uvede red u Galeniku, da ta kompanija postane profitabilna, a nakon toga će vada tražiti nove partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinkić je naveo da Galenika ima viška oko 1.000 radnika, a da se samo 300 njih prijavilo za dobrovoljni odlazak iz te kompanije.

On je istakao da se u Galenici mora uraditi unapred pripremljeni program revitalizacije koji predviđa smanjivanje broja zaposlenih i koji će omogućiti da ta farmaceutska kompanija može samostalno da servisa svoje dugove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mora da se uradi restrukturiranje Galenike kako Bog zapoveda, odnosno kako ekonomija zapoveda i ja ću to predložiti - rekao je Dinkić.

Sindikati Galenike saopštili su, međutim, da je kompanija odustala od tendera za privatizaciju te fabrike lekova zbog toga što je sklopila sporazum sa drugom farmaceutskom kompanjom, a ne zbog protivljenja sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Čitav postupak tendera je bio nedovoljno transparentan i neuobičajen, naročito zato što se potencijalnim investitorima prepušta mogućnost izbora modela strateškog partnerstva - navodi se u saopštenju.

Ističe se da sindikati Galenike nisu kontaktirali sa Valiantom, kao i da su sve aktivnosti sindikata bile usmerene na oporavak i opstanak kompanije, ali u većinskom državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Kurir

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo