Demonstracije u Prištini zbog ratifikacije briselskog sporazuma

Protestanti su pokušali da uđu u zgradu Skupštine Kosova

27.6.2013.
15:45
VOYO logo

Skupština Kosova ratifikovala je danas briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Glasanju je prethodila burna sednica pre koje su aktivisti Samoopredeljenja pokušali da spreče poslanike da uđu u zgradu Skupštine.

U jednom trenutku, poslanici Samoopredeljenja prekinuli su sednicu Skupstine Kosova, zauzeli mesta gde sede predsedavajući i nisu dozvoljavaju nastavak zasedanja. U Skupštini Kosova je tada proglašena pauza, a ispred parlamenta je policija uhapsila više od 15 aktivista pokreta Samoopredeljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demostrante da uđu u zgradu Skupštine Kosova i prekinu sednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Demonstranti su bacali farbu na policajce koji su uzvratili suzavcem i, prema nezvaničnim informacijama, ima i povređenih. Aktivisti Samoopredeljenja su se na dva mesta probili prema zgradi skupštine, ali je policija sprečila da se približe ulazu u zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan broj poslanika je uspeo da uđe u skupštinsku salu, dok je ministar inostranih poslova Enver Hodžaj za skupštinskom govornicom zatražio da se preduzmu sve mere da demonstranti ne ometaju dolazak na sednicu poslanika i ministara.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić objavio na svom Fejsbuk profilu da su pristalice Samoopredeljenja fizički nasrnuli na neke od poslanika Skupštine Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić je kazao da su pristalice Samoopredeljenja prilikom ulaska poslanika počupale za kosu njegovu koleginicu Jelenu Bontić. Demonstranti su jutros stavili lanac na centralni ulaz zgrade, čime su onemogućili ulazak poslanicima. Na svakom od pet ulaza tih državnih institucija je od 100 do 200 aktivista pokreta Samoporedeljenje koji izvikuju parole protiv sporazuma.

Među ispisanim parolama mogu se videti one na kojima piše "Sporazum neće proći" i "S lopovima vlada ne može da funkcioniše", prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo