Crkva kaže jedno, a snimak drugo (VIDEO)

Na sajtu Ruske pravoslavne crkve objavljeno ono što Srpska pravoslavna crkva demantuje

18.7.2013.
16:36
VOYO logo

Stavovi vrha Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji, izneti u sredu u Moskvi, nisu iznenadili srpsku javnost, ali jesu Crkvu, koja je izveštaje više medija, uključujući Tanjug, u demantiju nazvala lažnim, piše Blic.

Nakon što je Tanjug tačno preneo ono što su poglavari SPC i Ruske pravoslavne crkve, patrijarsi Irinej i Kiril, rekli o Kosovu i srpskom državnom rukovodstvu, koristeći se citatima, usledio je demanti iz beogradske Patrijaršije, u kojem se navodi da je "laž da je patrijarh kritikovao državno rukovodstvo", a izveštaj se naziva "dezinformacijom", koja "nije samo zlonamerna i anticrkvena, već odaje nameru njenih sastavljača da poremete tradicionalo bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanjug je u izveštaju iz Moskve preneo o čemu su razgovarali poglavari srpske i ruske crkve i to na osnovu citata, koji se danas mogu naći na sajtu Ruske pravoslavne crkve, u okviru saopštenja o sadržini razgovora dve delegacije, ali kojih nema na sajtu SPC, na kome je inače postavljeno saopštenje o susretu dvojice poglavara.

Iz SPC-a ne spore da je jedna od tema dve crkvene delegacije bila vezana za problem Kosova i Metohije, ali se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC ne navodi i kako je tekao razgovor između dvojice poglavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RPC je na svoj sajt postavila i video zapis razgovora patrijarha Irineja i Kirila, kome su prisustvovali izveštači više beogradskih medija.

Nakon kurtoaznog pozdrava i dobrodošlice patrijarha Kirila, patrijarh Irinej je, izmedju ostalog, rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi se borimo svim silama da zadržimo Kosovo i Metohiju. Predlažemo suživot sa tim narodom sa kojima živimo stotinama godinama, ali, na žalost, taj narod ne trpi nikoga pored sebe. To je naš veliki broblem. Odreći se Kosova znači odreći se svoje istorije, kulture, duhovnosti…odreći se najvećih svetinja naše istorije… naše sadasnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da svest njihovu veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu… Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz, koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu, da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve. Mislimo danas da je ruski stav, ruska reč veoma moćna i snažna kada je rešenje pitanje problema Kosova i Metohije. Zato bi zamolili vas, a preko vas i rusko državno rukovodstvo da nam pomogne da to pitanje rešimo na taj način što bi sačuvali Kosovo i Metohiju - rekao je naš patrijarh.

Sledi odgovor ruskog patrijarha koji, izmedju ostalog, kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi bezuslovno podržavamo stav SPC, koji je pravičan na temu KiM i ne jedanput smo reagovali saopštenjima na tu temu. I mi ćemo ostati u dijalogu i sa rukovodstvom Rusije, a i drugih država po pitanju odbrane stava, koji je naš zajednički stav… Mi sa žaljem konstatujemo da rukovodstvo države Srbije nema snagu da bude na istim stavovima i smatramo da rukovodstvo Srbije treba da osluškuje stavove SPC, a ne da ga ignoriše. I treba razmatrati različite modele rešavanja krize na terotiriji KiM, uz uslov da bilo koji model koji se razmatra treba da daje čvrste garancije očuvanja srpske zajednice i svetinja SPC. I, naravno, u formiranju tih modela mora učestvovati SPC koja na sebi nosi duhovnu i moralnu odgovornost za opstanak srpskog naroda na KiM - rekao je ruski patrijarh.

Iz ovoga je jasno da navodi iz demantija SPC - prema kojima je Patrijarh bio krajnje "neprijatno iznenađen lažnom informacijom, koju su objavili pojedini mediji da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun drzavnog rukovodstva Srbije", nisu korektni, jer u izveštaju Tanjuga nema laži, niti neistina, sve što je preneto bilo je, kako se može videti na sajtu ruske crkve, rečeno u razgovoru dva poglavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se, zato, pitanje: zašto SPC uz demanti nije objavila tok dijaloga sa jasnom porukom koju su poslali patrijarsi, pa samim tim i srpski mediji.

Demanti SPC-a je iznenađenje tim pre što je svima u Srbiji poznat stav SPC o Kosovu i koliko je on različit od stavova državne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li su ti stavovi "ocene" ili "kritike", kako ih je Tanjug nazvao, stvar je uređivačke politike i Tanjuga i svih ostalih medija, koje su u ovom slučaju bile podudarne, jer su poruke dva patrijarha bile jasne i nedvosmislene.

Ostaje, dakle, samo jedno pitanje: nije li SPC malo požurila sa oštrim i neodmerenim demantijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Fonet

//www.youtube.com/embed/GYDAh7bQVKg

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo