„BusPlus“ stiže i u Novi Sad

Sistem definitivno ostaje vlasništvo GSP-a

13.9.2013.
11:27
VOYO logo

JGSP "Novi Sad" sledeće nedelje odlučuje kome će poveriti izradu sistema za elektronsku naplatu karata u prevozu. Tender je raspisan, a za uvođenje sistema izdvojeno je 135 miliona dinara. Kompletan sistem ostaće u vlasništvu GSP-a, čime će se izbeći, kako kaže Milan Balać, direktor GSP "Novi Sad", da prihode ubire neko drugo preduzeće, piše "24sata".

- Suštinska razlika između novosadskog i beogradskog tiketinga biće u tome što će JGSP "Novi Sad" biti vlasnik celokupnog sistema i sav prihod od naplate karata i korišćenja sistema ostaće u preduzeću i koristiće se za unapređenje gradskog prevoza -, kaže Balać i dodaje da je potrebno da prođe oko godinu dana od javne nabavke do potpune primene programa elektronske naplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li će tender uspeti videće se nakon otvaranja ponuda, jer ovo nije prvi put da GSP raspisuje javne nabavke za elektronsku naplatu. U proteklih pet godina bila su čak četiri tendera, ali svi su bili oboreni pre izbora ponuđača zbog konstantnih prigovora učesnika u proceduri, ali i zbog izuzetno složene tenderske dokumentacije i visokih zahteva.

- Ponude se primaju do 18. septembra, a kriterijum za dodelu ugovora za izradu i puštanje modernizovanog sistema naplate prevoza je najpovoljnija ponuda -, kaže Snežana Jaković, portparolka GSP-a, i dodaje da će se preduzeće o najboljoj ponudi izjasniti u zakonskom roku, odnosno do sredine oktobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim rečima, namera je da se elektronskim sistemom postigne još bolja kontrola poštovanja redova vožnji i sprečavanja raznih vrsta zloupotreba.

- Sistem će omogućiti brzo prepoznavanje nepredviđenih situacija i efikasnog reagovanja u cilju otklanjanja poremećaja u redu vožnje ili drugih neregularnosti -, kaže Snežana Jaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naplata karata na mehaničkim mašinicama "Almex" je zastarela.

- One su stare i do 30 godina, a ne proizvode se oko 15 godina. Mašinice koje su u upotrebi JGSP održava tako što uzima rezervne delove iz rashodovanih mašinica. Elektronski sistemi svuda u svetu dobro funkcionišu, pa očekujemo da će tako biti i u Novom Sadu -, kaže Jakovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo