Beograd dobija Aleksićevu ulicu i Čavketov prolaz

Skupština grada 15. oktobra odlučuje o predlozima za nove nazive ulica

10.10.2013.
14:07
VOYO logo

Skupština grada Beograda trebalo bi na sednici zakazanoj za 15. oktobar da se izjasni o predlogu da jedna novobeogradska ulica dobije ime Srđana Aleksića, mladog Trebinjca čije herojsko delo predstavlja simbol ljudskosti ratnih 90-ih širom regiona.

Na dnevnom redu će se naći i predlozi da Vračar dobije plato čuvene rediteljke Soje Jovanović, a u opštini Stari grad trebalo bi da bude ozvaničen Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu (1962-1997), prenosi portal SEEcult.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski parlament, kako je najavljeno na gradskom sajtu, trebalo bi da se izjasni, između ostalog, i o predlogu da jedna ulica u opštini Savski venac dobije ime legendarnog fudbalera Rajka Mitića (1922-2008), prve Zvezdine zvezde.

Goran Čavajda Čavke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predlogu gradske Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, deo Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu dobiće ime Srđana Aleksića, mladog Srbina koji je tragično stradao ratnih 90-ih u Trebinju od svojih sunarodnika dok je branio život poznanika Bošnjaka.

Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije ime Alesića pokrenula je u januaru ove godine Suzana Milosavljević Ilijić, a potkrepljena je sa više od 2.000 potpisa onlajn peticije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativu za ulicu Srđana Aleksića u Beogradu kolektivno je podnela u međuvremenu i ekipa filma “Krugovi” Srdana Golubovića, srpskog kandidata za Oskara, čija je radnja inspirisana upravo Aleksićevim herojskim delom.

Gradska skupština trebalo bi na narednoj sednici da ozvaniči i Čavketov pasaž - prolaz od Trga Nikole Pašića (blagajne Doma sindikata) do Nušićeve ulice, u kojem se nalazi Ulična galerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj prolaz već je i poznat kao Čavketov pasaž, a inicijativu je podnelo udruženje Mikro art, koje je pokrenulo i Uličnu galeriju. U njoj je ta inicijativa i promovisana još u maju 2012. godine izložbom fotografija Goranke Matić, Miladina Jeličića i Zorana Vujovića.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo