Atanasije: Nije pretnja, vapajni krik

Dačić se pita „Čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji“

11.5.2013.
22:27
VOYO logo

Vladika Atanasije je u izjavi dostavljenoj medijima, premijeru Ivici Dačiću i patrijarhu Irineju, naveo da je pravo svakog slobodnog Srbina da bude patriota bez obzira na to koje, kako kaže, odelo da nosi i koju službu Bogu i narodu da vrši.

On kaže i da je protekle dane proveo na Kosovu i Metohiji i da je odande u Beograd došao veoma potresen, prenosi "Tanjug".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika je premijeru i patrijarhu rekao da su osim njega i Amfilohija, i manastir Devič u Drenici, na Kosovu I Metohiji, i igumanija tog manastira Anastasija, takođe, Crkva.

On je Dačića i patrijarha pozvao da, kako kaže, pročitaju, ''smirene, ali gorke reči'' igumanije Anastasije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika Atanasije je podsetio i da je manastir Devič 1941. godine bio pod Hitlerom, a da je 2004. godine u martovskom pogromu do temelja spaljen.

- I igumanija Anastasija i manastir Devič takođe su Crkva, i to i zemna i nebesna, a ne samo zvanični portparol SPC -, naveo je vladika Atanasije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika Atanasije na jučerašnjem protestu protiv briselskog sporazuma rekao da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala “nebeska Srbija, a kako je on završio “Bog neka sudi”.

Patrijarh Irinej juče se ogradio od izjava Amfilohija i Atanasija izrečenih na mitingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Dačić je, komentarišući izjave Amfilohija i Atanasija, izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi i rekao da se ponekad zapita "čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji". Brojne stranke osudile su ispade sa jučerašnjeg skupa.

S druge strane, DSS je saopštio da se protiv mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija vodi orkestrirana kampanja kakva nije viđena još od vremena militantnog komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je ocenio da su jučerašnje poruke crkvenih velikodostojnika skandalozne, apsolutno neprimerene i da predstavljaju govor mržnje.

Analitičar Mirko Đorđević smatra da nije dovoljno što se patrijarh Irinej ogradio od izjava vladika Amfilohija i Atanasija, već da SPC mora da ide korak dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo