Asad i Mira uskoro komšije?

Sirijski predsednik Bašar al Asad mogao bi uskoro preseli u elitno naselje Barviha nedaleko od Moskve

30.12.2012.
20:09
VOYO logo

Ako bi zapadne sile uspele da izrvše pritisak na Rusiju da ponudi azil sirisjkom predsedniku Bašaru al Asadu moglo bi da se desi da porodica Asad započne život u egzilu u mestu u kome danas živi i Mira Marković, piše "Njujork tajms".

Ruski gradić Barviha, smešten u borovoj šumi nedaleko od Moskve, idiličan i miran u ove zimske dane, poznat je po tome što je pružio utočište nekolicini zbačenih diktatora ili članova njihovih porodica, među kojima je bivši predsednik Kirgistana Askar Akajev, ali i udovica i sin Slobodana Milosevića, bivšeg srpskog predsednika optuženog za ratne zločine koji je preminuo 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov brat Borislav Milošević kazao je da članovi porodice Milošević koji su se nastanili u Barvihi nesmetano tu žive od kada su sukobi u bivšoj Jugoslaviji nestali iz vesti.

Prema njegovim rečima, prihvatanje Bašara al Ašada, Asme i njihove dece naročito, bio bi "humani gest".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mira Marković sada sastavlja knjigu o intervjuima svog supruga, a sin Marko je oženjen Ruskinjom sa kojom ima ćerku, navodi "Njujork tajms".

Ona je odbila molbu novinara njujorškog lista da je poseti i napravi intervju sa njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Rusi imaju iskustva sa izvlačenjem državnika u poslednji čas. Možda pokušavaju da daju signal Asadu da postoji ponuda, ali manevar za takvu mogućnost neće dugo trajati - rekao je Mark N. Kac, profesor političkih nauka na Univerzitetu Džordž Mejson u Virdžiniji.

Diplomate Rusije, koja se smatra najvažnijim Asadovim saveznikom, negiraju da razmatraju mogućnosti da mu pruže utočište kao korak napred ka rešenju sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reputacija Moskve kao grada koji nudi dobrodošlicu zbačenim autokratama porasla je 2004. godine kada je njen tadašnji gradonačelnik Jurij Luškov svojim privatnim avionom pomogao Aslanu Abašidzeu, separatističkom lideru gruzijske oblasti Adžarija koji takođe danas navodno živi u Barvihi, navodi "Njujork tajms".

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo