Alkoholizam je ozbiljan problem u Srbiji

Bolest sa najnižom stopom lečenja u odnosu na ostala mentalna oboljenja

17.11.2013.
14:01
VOYO logo

Alkoholizam je bolest, a ne loša navika, zaključak je predavanja koje je organizovala Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti kako bi se skrenula pažnja na posledice dugotrajnog konzumiranja alkohola, ali i sve veći broj mladih koji piju. Prema rečima dr Aleksandra Vujoševića, direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, alkoholizam se po obolevanju i smrtnosti nalazi na trećem mestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

- To je i dalje bolest sa najnižom stopom lečenja u odnosu na ostala mentalna oboljenja. Prema istraživanjima rađenim u Evropi, od ukupnog broja zavisnika leči se samo 8 odsto - rekao je Vujošević i dodao da to nije samo bolest pojedinca, već celog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji postoji tolerantan odnos prema alkoholu, zbog čega je potrebna edukacija roditelja, osoblja u školama, ali i ostalih segmenata društva kako bi se na vreme uočili simptomi zavisnosti i sprovelo lečenje.

- Od ukupnog broja alkoholičara, 30 odsto su vidljivi, a zapravo najveći problem predstavljaju nevidljivi alkoholičari jer oni najkasnije dolaze na lečenje. Prepoznaju se tek kada zdravstvene posledice postanu vidljive - upozorila je dr Vesna Jovanović Čupić, rukovodilac dispanzera za alkoholizam u ovoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti u ovu ustanovu najčešće dolaze pod pritiskom porodice, u zrelijim godinama najčešće u pratnji supružnika, a kada su u pitanju mladi, češće u pratnji majke nego oca.

- Uslovljeni su od strane porodice, radne organizacije u kojoj su zaposleni, a ima čak i pacijenata koji hoće da zaleče zdravstvene tegobe kako bi mogli da nastave da piju - ističe Jovanović Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe, ozbiljan društveni problem predstavlja konzumiranje alkohola kod mladih. Prema istraživanjima, oni su u 76 odsto slučajeva probali alkohol u svojoj kući, a „poslužili“ su ih roditelji, bake ili deke.

Za prijem pacijenata sa područja grada u ovu ustanovu potrebna je samo zdravstvena knjižica. Lečenje traje 2 godine i sprovodi se u nekoliko faza, a podjednako je važna podrška porodice i okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomen prve čaše

Dr Vesna Jovanović Čupić, rukovodilac dispanzera za alkoholizam u ovoj bolnici, objašnjava da pacijenti koji završe lečenje misle da mogu nastaviti da piju „umereno“, a upravo je fenomen prve čaše nepovratan, jer jedna čaša traži drugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi

Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se često opija tokom godine. Takođe, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porodica alkoholičara

Zavisnike od alkohola karakteriše promena ponašanja prema članovima porodice u vidu netolerantnosti prema supruzi i deci, agresivnog ponašanja, nekontrolisanih seksualnih ispada prema supruzi, čestih promena raspoloženja, od euforije do depresivnog stanja. Alkoholičar postaje neodgovoran, nekritičan i sumnjičav prema postupcima supružnika i dece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo