Federacija BiH gradi 51 elektranu vrijednu 5 mlrd. €

U sklopu nove energetske strategije, Bosna i Hercegovina bi trebala izgraditi šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana te 25 mini hidroelektrana.

15.1.2010.
12:24
VOYO logo

Federalna vlada Bosne i Hercegovine, osmislila je strategiju razvoja energetskog sektora u sklopu koje planiraju izgraditi 26 energetskih objekata.

Namjeravaju osnovati konzorcij državnih kompanija koji bi taj posao odradio financirajući ga dijelom vlastitim kapitalom, a dijelom uz pomoć strateških partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prioriteti za gradnju određeno je šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana te 25 mini hidroelektrana.

Iz vlade poručuju kako bi konzorcij trebali činiti Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Herceg Bosne, Energoinvest, Hidrogradnja te druge zainteresirane kompanije iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da će se za velike objekte javnim pozivom tražiti strateški partneri koji neće ulaziti u vlasništvo nad energetskim potencijalima, piše Poslovni dnevnik.

U tamošnjoj Valdi procjenjuju da je energetski projekt vrijedan 5 milijardi eura. Vlada će za svaki objekt posebno donijeti odluku kojom će se odrediti nositelj pripreme, gradnje i korištenja objekta, način i model financiranja, obveze i rokovi te nadzorni i regulacijski mehanizmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedini način da ekonomija stane na svoje noge", rekao je premijer Mustafa Mujezinović.

Krajem prošle godine Elektroprivredi BiH pripojeno je sedam bosanskih rudnika ugljena. Prema najavama samo taj energetski koncern, koji broji 17.000 zaposlenih, mogao bi imati najveću proizvodnju struje u regiji i postati novi energetski div. Dodatnim okrupnjavanjem tvrtki iz energetskog sektora investicijski potencijali će se uvećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo