Sretna zemlja i Sve je bijelo u Barkingu

Na programu Petka u Ružički 15. siječnja jest izvrstan film Gorana Devića Sretna zemlja u 20 sati, a zatim u 21.15 ponovno se prikazuje uspješnica Sve je bijelo u Barkingu.

12.1.2010.
11:45
VOYO logo

Film Sretna zemlja prati pripreme, put i dolazak dvaju autobusa na krajnje odredište. Prvi autobus (od Rijeke do Kumrovca) pun je putnika s ‘pobjedničke strane’ koji idu posjetiti Titovu rodnu kuću i tako obilježiti njegov rođendan. Drugi autobus (od Zadra do Bleiburga) vozi starije ljude koji su se borili na ‘poraženoj strani’, kao i mlađe pripadnike njihove ideologije, do mjesta na kojem su počele njihove patnje.

Iako je ono što se događa u autobusima izražavanje suprotstavljenih ideologija, autor u tome pronalazi i nešto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ulozi objektivnog promatrača, on uočava identičnost dramatskih i emotivnih reakcija kod tih različitih skupina ljudi. Dva autobusa putuju na odredišta na kojima će se okupiti tisuće ljudi. Svi putnici u oba autobusa obično kasne. Organizacija i jednog i drugog putovanja kaotična je i gotovo komična. Ispostavilo se da je najvažnija od svega činjenica da putnici iz oba autobusa žive u prošlosti.

Taj bi život u prošlosti mogao biti razumljiv i ‘normalan ‘ da se radi o svjedocima i sudionicima Drugog svjetskog rata. No, stvar je u tome da se u oba autobusa voze i mlađi ljudi (koji čine većinu putnika) i da postoji vremenski jaz između njih i ‘ratne ‘ generacije. No, prošlost je premostila jaz i sjećanje na ratne događaje postalo je naslijeđem i starijih i mlađih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ovaj dokumentarac predstavlja ‘film ceste’ na putu u prošlost. Sve je bijelo u Barkingu, nagrađivani dokumentarac koji smo već prikazali u listopadu, bavi se ispitivanjem stavova i predrasuda u sve više multietničkoj Velikoj Britaniji.

Ulaz je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo