Vaša bolest više nije tajna – znaju je mnogi!

Iako Agencija za zaštitu osobnih podataka tvrdi kako su zdravstveni kartoni pacijenata tajni, liječnici tvrde suprotno.

20.1.2010.
11:25
VOYO logo

Iako su podaci pacijenata koji su upisani e-kartone Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske tajni, što, kažu u HZZO-u, osigurava činjenica da su elektronski potpisani i kriptirani, Dom zdravlja u Samoboru ovih je dana policiji prijavio njihovo protuzakonito korištenje.

"Prije dva dana nazvali su pacijenticu iz nekakve privatne ustanove i rekli da su sa Domom zdravlja u Samoboru dogovorili da prate njezino zdravstveno stanje. Pritom su joj naveli dijagnoze koje ni rodbini nije rekla. To nas je više nego šokiralo, pa smo obavijestili policiju i čekamo ishod istrage", ispričao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Slavko Lovasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da mu se takav slučaj nije dogodio u 40 godina koliko radi u obiteljskoj medicini. No, sličan slučaj sam je istraživao nedavno kada mu se javila jedna pacijentica tvrdeći da su je zbog zloćudne bolesti nazvali doma i nudili da će joj nabaviti specijalni lijek. Pozivali su se na suradnju sa zdravstvenom ustanovom gdje se liječi i HZZO-om. Istragom nije uspio naći izvor iz kojeg bi informacije o dijagnozi mogle procuriti, osim portala preko kojeg se podaci šalju u centralnu službu CEZIH-a.

"Od starta mi je bilo jasno da je nemoguće da danas kad haker može prodrijeti u bazu podataka američke vojske, ne može u HZZO", rezolutan je Lovasić, koji upozorava da uvid u zdravstveno stanje pacijenata uz liječnike imaju i računovođe u domovima zdravlja, koji pišu račune u HZZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti podatak šokirao je i liječnicu jednog zagrebačkog doma zdravlja, koju je djelatnica iz računovodstva nazvala kako bi joj pojasnila kako će što jednostavnije pisati fakture za zdravstvene usluge koje naplaćuje HZZO-u.

"Ta me gospođa nazvala i rekla da pišem previše pojedinačnih računa za dijagnostičko-terapijske postupke, da ne trebam pisati tri previjanja nego staviti sve na isti račun. Za primjer mi je navela moju pacijenticu, imenom i prezimenom. Tada sam shvatila za moje pacijente poražavajuću činjenicu, da njihovim podacima ne raspolaže samo CEZIH, odnosno HZZO, nego i računovođe u domovima zdravlja. Od toga dana živim u nadi da podatke mojih pacijenata dotična računovotkinja ne prepričava na subotnjoj 'špici', da sa svojim prijateljicama na kavi ne raspravlja o nečijim bolestima, terapijama, bračnim razmiricama, koje također pišemo u karton. Mi smo ti koji smo ih izložili, mi smo ih učinili dostupnima", ispričala je liječnica za Novi list, moleći da ostane anonimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok liječnici upozoravaju na mogućnost kršenja zakona, u HZZO uvjeravaju da su podaci o pacijentima potpuno sigurni, te da ih ne bi uspio dešifrirati čak ni potencijalni provalnik koji iz ordinacije odnese računalo.

I Agencija za zaštitu osobnih podataka nadzorom CEZIH-a ustanovila je kako je tim sustavom "osiguran visoki nivo informacijske sigurnosti osobnih podataka", te da "medicinske podatke može koristiti samo izabrani liječnik za svoje pacijente, i to korištenjem svoje smart-kartice i PIN-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo