Medijski rat?

TEHNIČKI PROBLEMI ILI CENZURA: RT prvo dobio višednevnu zabranu na Facebooku, a zatim je pušten nakon 20 sati

Sve je iznenadilo kada je RT-u (bivšem Russia Todayu) zabranjeno objavljivanje članaka, fotografija i video snimki na Facebooku.

PROTIV EKSTREMIZMA I GOVORA MRŽNJE: Facebookova cenzura prijeti uništiti slobodan govor u Europi

‘Blokirali bi nam i kisik’

Zabrana je uvedena jučer nakon što je RT navodno prenosio piratizirani stream Obamine posljednje predsjedničke konferencije. Zabrana je prvotno trebala trajati do 18:35 u subotu, dan nakon Trumpove inauguracije, piše Gizmodo.

S obzirom da je RT (kojeg financira Kremlj) navijao dosta otvoreno za Trumpa dok je bio predsjednički kandidat, nekima je sam trenutak zabrane bio sumnjiv.

“Ni najmanje me ovo ne iznenađuje. Kada bi nam američka vlada mogla blokirati kisik, učinili bi to”, izjavila je glavna urednica RT-a Margarita Simonjan.

Naglo ukidanje zabrane

No zabrana je trajala samo 20 sati, nakon čega je isto tako neočekivano ukinuta. RT tvrdi kako je zabrana navodno povezana s pravima za live-streaming.

Naime RT je streamao Obaminu konferenciju za tisak s AP-ovog direktnog feeda, na koji je pretplaćen. AP je potvrdio kako je za problem “vjerojatno odgovoran Facebook.”

U obavjesti facebookovog bota koji je i prekinuo RT-ov live stream navedeno je kako je sadržaj u vlasništvu Current Time TV, projekta Radio Libertija (kojeg financira američki Kongres) u suradnji s Glasom Amerike. No Current Time TV je izjavio kako oni “nisu poslali nikakve žalbe u vezi RT-a ili bilo koje druge organizacije u vezi live feeda.”

Još nepoznati razlozi blokiranja

Dok je RT bio blokiran, nije primio nikakve obavijesti od Facebooka. Nakon što je zabrana uklonjena, Facebook je poslao RT-u email da se “razlozi za privremeno blokiranje određenih funkcija trenutačno određuju.”

Ranije u četvrtak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je Facebookovo ponašanje “neprihvatljivim”.

“Moglo bi se raditi ili o vrsti cenzure ili o “instrumentu konkurentske borbe”, rekla je Maria Zaharova.

U međuvremenu je i ruski regulator telekoma Roskomnadzor najavio kako će pronaći način kako ograničiti rad američkih medija i društvenih mreža u Rusiji ako se pritisak na RT nastavi.

Povratak na Net.hr