Koristite zaštitu!

SNAGE ZAKONA KRŠE ZAKON: Twitteraši, vladini špijuni vas vrebaju

Twitter je upozorio korisnike da bi neko od njih mogli biti meta napada od strane “počinitelja koje sponzoriraju vlasti”.

Servis za mikroblogere poslao je emailove nepoznatom broju svojih korisnika upozoravajući ih kako bi hackeri mogli pokušati domoći se njihovih telefonskih brojeva, email i IP adresa, javili su neki od korisnika Twittera koji su primili upozorenje.

Email upozorava da, iako Twitter nije siguran jesu li stvarno pribavljeni osobni podaci korisnika, ima razloga vjerovati kako među njima postoje ciljane mete.

“Trenutačno nemamo dokaza da su pribavili informacije s vašeg računa, ali aktivno istražujemo situaciju”, Coldhak, kanadska neprofitna organizacija objavila je kopiju poruke koju je primila od Twittera. “Željeli bismo da imamo više toga za podijeliti, ali trenutačno nemamo nikakvih drugih informacija”, javili su im iz Twittera.

Email nadalje savjetuje korisnike da poduzmu sigurnosne mjere kako bi zaštitili svoje osobne informacije, nudeći i informacije o Toru, softveru koji omogućuje anonimnu komunikaciju na internetu. Drugi korisnici koji su se javili da su primili upozorenje su osobe koje istražuju sigurnost na internetu, te novinari.

Odjednom su svi hakeri

Glasnogovornik Twittera iz San Francisca potvrdio je autentičnost emaila, ali je odbio ikakve dalje komentare.

Upozorenje, poput onih sličnih koje su još prije objavili Facebook i Google, potvrđuje rastuću učestalost hakiranja koje provode vlasti, najčešće kako bi ukrali informacije drugih vlada, kao i intelektualno vlasništvo.

Kina i SAD godinama se međusobno optužuju za hi-tech špijunažu, dok je za veliko hakiranje Sony Entratainmenta i otkrivanje unutrašnjih aktivnosti velikog studija FBI optužio sjevernokorejsku vladu.

Twitter, poput drugih društvenih mreža, hackerima je omiljeno mjesto za krađu podatakaFoto: Thinkstock

Društveni mediji posebno su popularno bojište hakera. Sirijska elektronska vojska, grupa hakera koja podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada, preuzela je odgovornost za nekoliko hakiranja portala s vijestima i internetskih stranica određenih tvrtki. Tako je grupa hakirala Twitter račun web stranice za parodijske vijesti The Onion, kao i račune Associated Pressa, NPR-a, CBS-a, Guardiana i BBC-a.

Prošloga mjeseca, hakerski kolektiv Anonymous objavio je rat islamističkoj militantnoj grupi ISIL, rekavši da žele ukrasti informacije s internetskih komunikacija te prisiliti islamiste da potpuno napuste internet. ISIL je koristio internet za regrutaciju novih članova širom svijeta, kao i za širenje zastrašujućih slika smaknuća i drugog nasilja.

 

Povratak na Net.hr