Ne košta ni lipe

PRVA U SVIJETU: Hrvatska postala zona besplatnog čitanja

Od jučer svi ljudi unutar granica Hrvatske mogu čitati brojne knjige potpuno besplatno preko aplikacije Croatia Reads (Hrvatska čita).

Dostupno nam je oko 100.000 knjiga iz cijeloga svijeta za čitanje bilo gdje unutar Lijepe Naše, bez ikakve članske iskaznice ili posebnog koda, piše Journal.hr.

Norvežani digitaliziraju sve knjige i besplatno ih nude građanima na čitanje online

Jedino što trebate napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Projekt FREZ (Free Reading Zones) prvi je put predstavljen jesenas kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva ‘Zona besplatnog čitanja’ u Hrvatskoj.

Radi se o pilot projektu koji je od početka imao u vidu ideju cijele Hrvatske kao Zone besplatnog čitanja. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

Korisno za obrazovanje, kao i za turizam

Imate tisuće knjiga na desetke jezika koje možete skinuti i čitati kada god želiteFoto: Faceebook

Aplikacija Croatia Reads, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, velika je stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti.

Koristi za turizam Hrvatske isto su tako mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije.

Sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj međunarodni je portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka.

“Osigurali smo resurse za besplatno čitanje tijekom ovih blagdana i nadamo se da će se ono nastaviti i nakon njih”, izjavila je voditeljica FREZ-a Mirela Rončević. “Postavili smo čvrste temelje, u suradnji s top izdavačima iz cijelog svijeta i tvrtkom koja je ustupila najsuvremeniju tehnologiju za čitanje, kako bi napokon otvorili knjige u virtulanom svijetu kao što su se već otvorili drugi mediji poput novina i časopisa.“

Za sve Android uređaje Croatia Reads aplikacija može se preuzeti ovdje, a za iOS (Apple) uređaje aplikacija se može preuzeti ovdje.

Besplatne elektroničke knjige

A da u Hrvatskoj dolazi do pravog booma besplatnih e-knjiga, pokazuje i Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK). Radi se o nekomercijalnome sustavu distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje još od 2001. godine.

Mjesto za besplatno, a zakonito, skidanje radova suvremenih domaćih autoraFoto: http://elektronickeknjige.com/

Otad je objavljeno 188 naslova, od čega je čak 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autorica i autora, i onih uglednih, kao i onih još nedovoljno afirmiranih.

Prema podatcima objavljenim u „Istraživanju tržišta knjiga u RH“ agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska iz proljeća ove godine, 8 posto građana RH starijih od 14 godina (oko 230.000) čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek 1 posto!

Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti brojni građani Hrvatske imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a taj izbor još je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima.

Sve to skupa projekt BEK čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga za tu brojnu skupinu građana Hrvatske.

Krajem 2016. dovršen je i sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija ‘offline’ formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta uz on-line čitanje omogućeno i preuzimanje preko 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management).

Samo u prvih deset mjeseci ove godine korisnici su preuzeli preko 35.000 elektroničkih knjiga.

Povratak na Net.hr