UGROŽENA SIGURNOST

PROCURILI PRIVATNI PODACI 419 MILIJUNA KORISNIKA FACEBOOKA! Svijet strepi zbog najgoreg propusta dosad

Server nije bio zaštićen lozinkom, što znači da je doslovno svatko imao pristup bazama podataka

Telefonski brojevi više od 400 milijuna korisnika procurili su u posljednjoj sigurnosnoj katastrofi tvrtke Facebook. Prema pisanju TechCruncha, 133 milijuna profila iz SAD-a, više od 50 milijuna iz Vijetnama te 18 milijuna iz Velike Britanije ostalo je u otvorenom mrežnom serveru koji nije bio zaštićen lozinkom.

Iz Facebooka su potvrdili navode, ali se i opravdali kako je vjerojatno riječ o dvostruko manje profila – zbog dvostrukih logiranja. Ovaj problem nastao je iz javno dostupnih informacija, koje su omogućavale korisnicima pretraživanje ljudi prema njihovu telefonskom broju. Opcija je ugašena u travnju 2018. godine kao odgovor na skandal Cambridge Analytica.

FACEBOOK ĆE PLATITI NAJVEĆU KAZNU U POVIJESTI: Neki tvrde da je premala: ‘Trebala je iznositi 50 milijardi dolara!’

Iz Facebooka tvrde da nema dokaza

Smatra se kako je server naposljetku izlistao neke račune zajedno s njihovim geografskim smještajem, spolnim identitetom korisnika i telefonskim brojevima. Server nije bio zaštićen lozinkom, što znači da je doslovno svatko imao pristup bazama podataka.

Tako je stajalo sve do srijede, kada je TechCrunch o tome obavijestio vlasnika stranice. “Baza podataka je ugašena i nema dokaza da su Facebook računi bili ugroženi”, izjavio je glasnogovornik Facebooka za AFP.

Povratak na Net.hr