NACI FEJS

OGLASI SAMO ZA BIJELCE: Nakon brojnih kritika Facebook ukinuo ‘rasistički filter’, prijeti mu i tužba

Facebook se riješio kontroverznog filtera za oglase i reklame pod nazivom ‘etnička sklonost’, nakon optužbi kako omogućuje rasističku diskriminaciju i krši savezne zakone, a prijeti mu i sudska tužba.

Kontroverzni filter prvi su otkrili krajem listopada istražitelji portala ProPublica koji su pokušali, i uspjeli, objaviti oglas za prodaju kuće kojeg nisu mogli vidjeti Afroamerikanci, Latinoamerikanci i Azijati, koristeći filter ‘etnička sklonost’ ugrađen u facebookov algoritam za oglašavanje, piše RT.

IZAZVALI BIJES JAVNOSTI: Kineska tvrtka napravila najgoru rasističku reklamu ikada

Facebook je u početku tvrdio kako je namjera filtara bila “da bude inkluzivan”, te da pomogne oglašivačima da dođu do ljudi koristeći “multikulturno oglašavanje”, govorili su njihovi glasnogovornici.

No u petak je visokorangirana predstavnica Facebooka Erin Egan najavila kako će tvrtka ukloniti filter za kategorije koje bi mogle predstavljati kršenje saveznih pravila o zabrani diskriminacije.

“Isključiti ćemo, u stvari zabraniti, marketing na temelju etničke sklonosti za oglase koji se odnose na nekretnine, zaposlenje i kredite”, izjavila je Egan.

Facebook, prijatelji
U postavkama oglasama mogli ste birati pripadnici kojih rasa ga neće moći vidjetiFoto: Twitter

 

Facebook će zahtijevati od oglašivača da potvrde kako neće objavljivati diskriminatorne oglase, te će ponuditi obrazovni materijal koji će pomoći oglašivačima da bolje razumiju svoje zakonske obaveze.

Prošloga je tjedna grupa korisnika Facebooka podnijela sudsku tužbu protiv Facebooka, tvrdeći kako filter krši Zakon o građanskim pravima iz 1964. i Zakon o pravičnoj trgovini nekretninama iz 1968.

 

Etnički filteri ponekad ipak nužni

No neki statističari vjeruju kako bi etnički filtri mogli biti vitalan dio računalnog programiranja kako bi se postigla pravičnost.

“Postoje i dobri razlozi zašto ovaj tip određivanja potencijalno zainteresiranih ne mora uvijek biti rasistički, već čak i nužan da spriječi diskriminaciju”, tvrdi Seth Neel sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Kako bi osigurali da je krajnji rezultat fer, računalni algoritmi moraju uključiti informacije o etnicitetu i rasi, jer će inače postojati urođena diskriminacija prema većini, tvrdi Neel.

Povratak na Net.hr