Novi početak

OČISTITE SVOJU CYBER PROŠLOST: Izbrišite svoje tragove s interneta uz pomoć nekoliko klikova

Ako želite ukloniti vaše cyber-otiske i izbrisati vaše kompletno postojanje s interneta, postoji jedna stranica koja će vam pomoći da to brzo i jednostavno uradite.

Internet je sjajan. Ali isto tako nikada ništa ne zaboravlja te može postati noćna mora ako želite izbrisati inkriminirajuće informacije, piše Interesting Engineering.

Od sramotnih slika na Google searchu do računa na stranicama za koje ste zaboravili i da postoje, internet čuva sve o svojim korisnicima. Prijave za posao, pa čak i nove ljubavne veze mogle bi vam propasti zpog neke gluposti koju ste jednom napravili on-line. Kako bi se osjećali sigurnije, ova vam web stranica nudi rješenje kako biste ostali sigurniji i sretniji.

OVAJ GOOGLE JE TOTALNO ZLOPAMTILO: Mislite li da ste izbrisali pretrage? Gadno se varate…

Izbrišite svoje tragove

Privatnost i zaštita podataka glavne su preokupacije autora ove straniceFoto: deseat.me

Web stranica Deseat.me omogućuje vam da izbrišete stvari na stranicama kao što su LinkedIn, Facebook ili Evernote. Na taj se način možete riješiti sve on-line aktivnosti o vama.

Deseat.me stvorili su švedski programeri Linus Unnebäck i Wille Dahlbo kako bi vam pomogli izbrisati vaše podatke s interneta. Jedino što vam treba je Googleov račun kako bi se prijavili i omogućili stranici da skenira vaše podatke. Popis koji stvore za vas uključuje linkove koje je lako izbrisati. Uklonite one koje više nikada ne želite vidjeti, i proslavite svoju slobodu!

Deseat.me jednostavno kompilira usluge i aplikacije na kojima ste stvorili svoj račun. Dovoljno je da sve koje više ne želite označite ‘Delete’ gumbom i više nećete biti povezani s tom stranicom.

Cijeli proces obično traje oko oko sat, što i nije tako puno ako se uzme u obzir na koliko puno zaboravljenih stranica smo prijavljeni.

“Privatnost i sigurnost podataka nešto je što smatramo izuzetno važnim. U stvari to je naš glavni fokus od početka do kraja”, kažu kreatori stranice.

“Zbog toga smo i napravili ovo da se vrti na vašem računalu. Vi nama jedino govorite koje račune želite izbrisati. To je to. A kako koristimo Googleov OAuth protokol mi sami nemamo pristupa vašim informacijama za logiranje.”

Potpuno brisanje?

Da biste koristili ovu stranicu, morate imati Googleov računFoto: deseat.me

Jedini problem je da stranica pronalazi samo račune koji su povezani s vašom Google adresom. Što znači da ako ste koristili različite Gmail adrese, morate posebno i njih pretraživati da biste sve počistili.

Deseat isto tako ne briše vašu prisutnost s prijateljskih računa ili postova. Tako da će vas ta sramotna fotka s uredskog tuluma proganjati dokle god vas prijatelj ima tagiranog na svom profilu.

No ova stranica ipak nudi sjajno rješenje. Osigurava jednostavan način da očistite račune na koje ste i zaboravili da ih imate ili ih više ne koristite. I na taj se način štitite.

Povratak na Net.hr