NOVI ALGORITMI

NOVITET NA FACEBOOKU UNIŠTAVA NAJBOLJU STVAR: Nema više anonimnog špijuniranja bivših

Novitet na Facebooku uništio je jednu od najboljih stvari ove društvene mreže – anonimno ‘špijuniranje’ prijatelja bez da vas oni uhvati.

Kada gledate ‘Stories’ – ‘priču’ koja se sastoji od jedne ili više slika (ili kratkih videa) i aktivna je 24 sata, prijatelj će znati da ga promatrate. Tako to funkcionira i na drugim društvenim mrežama (uključujući i Snapchat i Instagram), no kod Facebooka je to malo problematično.

FACEBOOK UVEO NAJIRITANTNIJU STVAR IKAD: Evo kako u samo nekoliko klikova možete sačuvati živce

Kako bi ilustratirao u čemu je problem, novinar Mashablea objavio je svoju priču.

“Popis prijatelja koji su gledali moj sadržaj je neugodan i uključuje neke ljude s kojima vjerojatno ne bih čavrljao ni da ih sretnem na zabavi. To je OK i cijenim preglede. No neke od vas nisam vidio od osmog razreda, a sada gledate moje mačke”, jasan je Damon Beres.

Super stvari, ali promašena platforma

Facebook je div, the društvena mreža. Monolitna snaga koja sve koje poznajete gura u interaktivnu bazu fotografija, statusa i videa. Problem je u tome što Facebook ne želi da ga tako doživljavate – Facebook, izgleda, želi biti mjesto na kojem ćete čavrljati s prijateljima i uživati.

Zato čini sve što može da bi nadmašio Snapchat – manjeg rivala koji se specijalizirao za prisnije poruke. No priče jednostavno nemaju smisla na društvenoj mreži na kojoj ste godinama i desetljećima skupljali poznanike.

Filtrira statuse, ali ne i ‘Storiese’

Facebookovi algoritmi su dovoljno pametni da vam News feed pune ljudima i brendovima koji su vam zanimljivi, no kod Storiesa je prilično drukčije.

Priče bi trebale prikazati vas, necenzurirane i u trenutku – što je malo nezgodno ako vam je publika lik s kojim ste išli u osnovnu, profesor hrvatskog iz srednje, najbolji prijatelj, cura s kojom ste proveli jednu noć i vaš šef.

Iako je uloga Facebooka povezivanje ljudi, ipak je iluzija anonimnosti važna za ovu platformu.

Bilo da skrolate kroz svoj news feed i zabavlja vas status vječito duhovitog korisnika s kojim niste uživo progovorili već pet godina, ili poskrivećki pregledavate profil bivšeg (ne lajkajući ništa kako se ne biste odali), većina ljudi Facebook koristi upravo kako bi poskrivećki promatrala.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr