Bolje da ga ne znate

NEMOJTE GA NI GLEDATI: Ovaj je broj toliko ilegalan da će vas uhapsiti ako ga zapišete

Jeste li znali da postoji nešto poput zabranjenog broja, pita Huffington Post.

Stvarno postoji, i stvarno bi mogli biti uhapšeni u Sjedinjenim Državama ako posjedujete zapis tog primarnog broja. Zašto?

ŠOK U MATEMATIČKOM SVIJETU: Primarni brojevi nisu kakvim smo ih do sada zamišljali

Kako YouTube stranica Wendoverproductions objašnjava, radi se o šifriranju, digitalnom milenijskom zakonu o autorskom pravu i DVD piratstvu.

A sve se okreće oko primarnih brojeva. Iako je njihov broj beskonačan, kao i broj svih brojeva općenito, što su veći to ih je teže naći.

A traže se jer su korisni za šifriranje, i to oni veliki, s tisućama znamenki. Stvar je u tome da je lako pomnožiti dva različita primarna broja, ali je teško od tako dobivenog umnoška izračunati dijeljenjem od koja je dva primarna broja nastao.

Zakon o zabrani kopiranja

Godine 1998. u Sjedinjenim je Državama donesen digitalni milenijski zakon o autorskom pravu, kojim je zabranjeno zaobilaženje mjera za zaštitu autorskih prava, kao i proizvodnja i distribucija alata koji bi se mogli koristiti za zaobilaženje mjera za zaštitu autorskih prava.

A naš broj je upravo primarni broj koji se koristi kao ključ u dešifriranju zaštite na DVD-ovima. Zaštita služi kako bi se ljudi spriječili da kopiraju sadržaj s DVD-ova na svoja računala.

Zahvaljujući ovome broju, stvoreni su programi koji su omugućavali kopiranje DVD-ova. A zakon kršite ne samo kopiranjem DVD-ova, već i ako ste samo u posjedu toga broja.

Očekivano, s obzirom da je broj ilegalan, a ovo je internet, netko ga je već objavio u komentarima ovog YouTube videa.

Povratak na Net.hr