SVE JE MANJE PC-a

MOBITELI PREUZELI PRIMAT: Od sada će vam Google će mobilni sadržaj izbacivati na vrhu pretraga

Iako se službeno označuje kao eksperimentalni, radi se o prvome koraku u googleovoj planiranoj potpunoj promjeni načina na koji radi tražilica.

Tako će se od sada prvo pretraživati mobilni sadržaj, umjesto onoga za desktop računala, pri odluci kako da rangira rezultate, piše Search Engine Land. Već se godinu dana očekuje da će se ovako što dogoditi, ali Google je tek sada objavio detalje svog ‘mobilni-prvi’ indeksa na svome blogu.

VRLO KORISNI ALATI: 19 Googleovih proizvoda i usluga za koje vjerojatno niste ni znali da postoje

Većina Googleovih pretraga su mobilne, ali Googleov indeks još je uvijek desktop

Google je objasnio kako svakodnevno vidi više mobilnih nego desktop pretraga. Ali kada Google želi ocijeniti položaj stranice na vlastitoj ljestvici, trenutačno gleda na desktop verziju, što je problem koji je poznat već dobrih godinu dana. Kako bi to popravi, Google će prvo pretraživati sadržaj, linkove i podatke mobilne verzije vaše stranica ako je to moguće.

GOOGLE, tražilica
googleova će tražilica od sada davati prioritet mobilnom sadržajuFoto: JOEL SAGET/AFP

S tom će promjenom Google primarno indeksirati mobilni sadržaj i koristiti ga pri slaganju redosljeda ponuđenih rezultata, bez obzira koristite li mobilni ili desktop uređaj. Neće više biti ‘mobile-friendly’ prilagodbi koje su se radile samo za mobilne korisnike. Ako niste mobilni korisnik, to će utjecati na način na koji se pojavljujete.

Nemate mobilnu stranicu? Ne brinite (još)

Oni koji nemaju mobilnu verziju svoje stranice ne moraju još brinuti. Google će jednostavno koristi desktop verziju stranice za određivanje njenog položaja na svojoj ljestvici.

“Ako imate samo desktop stranicu, nastaviti ćemo i dalje bez problema indeksirati vašu stranicu, čak i ako ju gleda mobilni korisnik”, napisao je Google. To isto tako znači da ako imate dinamičnu stranicu koja mijenja sadržaj u ovisnosti da li se gleda na mobilnom ili desktop uređaju, ne morate ništa dodatno raditi.

No ako nemate mobilnu stranicu, nećete imati nikakve koristi od rasta mobilnog sadržaja na googleovim ljestvicama, te će vaša stranica najvjerojatnije uskoro završiti negdje na samom kraju pronađenih rezultata. Drugim riječima, napravite što prije i mobilnu, ili dinamičnu verziju. Na taj ćete način daleko bolje stajati u rezultatima pretraga.

Povratak na Net.hr