NI DRŽAVI NE DAJU

MEGAPROJEKT APPLEA I GOOGLEA ZA BORBU PROTIV KORONE: Država vas neće moći natjerati da ju koristite, pojasnili i što s podacima

 Aplikaciju koja upozorava korisnike da su bili u kontaktu sa zaraženim ni države neće moći propisati kao obveznu

Prošli tjedan, Google i Apple najavil su aplikacije kojima bi se pratilo kretanje ljudi zaraženih koronavirusom i njihovi kontakti, što je izazvalo mnogo bure, osobito kada su istaknuli kako će aplikacija biti predstavljena sredinom svibnja, a idući korak je tu funkciju ugraditi i u same operativne sustave.

TEHNOLOŠKI GIGANTI UŠLI U BORBU PROTIV KORONAVIRUSA: Mobitel će vas upozoriti da ste bili u kontaktu sa zaraženim?

Praćenje preko Bluetootha

Praćenje kontakata kojeg razvijaju temelji se na Bluetoothu koji šalje i prima podatke od uređaja u blizini. Ako je netko pozitivan na virus, i taj podatak podijeli s aplikacijom, svi s aplikacijom koji su bili u blizini zaraženog u proteklih 14 dana dobit će obavijest da možda u riziku.

No, kako prenosi Business Insider, u utorak su pojasnili kako će i aplikacija i mogućnost praćenja čak i u operativnom sustavu biti dobrovoljna te da će korisnici koji su pozitivni na virus, ili dobe obavijest da su u proteklih 14 dana prošli pored nekog zaraženog morati skinuti aplikaciju svog sustava javnog zdravstva kako bi dobili više informacija. Država, navodi neće moći natjerati ljude da koriste ovu aplikaciju.

Pristup samo agencijama za javno zdravstvo

Također, ističu kako će pristup API-ju, odnosno programskom sučelju aplikacije imati isključivo zavodi i agencije registrirane za javno zdravstvo tako da će ih jedino oni moći koristiti kako bi napravili svoje aplikacije. Ističu i kako će i te aplikacije morati biti dobrovoljne, odnosno da država neće moći preko iStorea i Goggle Stora distribuirati aplikacije koje će biti obvezne.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr