banner

PRIKUPLJANJE PODATAKA

IMATE FACEBOOK? OVO ĆETE HTJETI ZNATI: Postoji način da otkrijete što to sve Fejs zna o vama, evo kako

Iako vam ovaj vodič može pomoći da zaštitite svoju privatnost, ako želite spriječiti da vam Facebook ‘kopa’ po podacima, najbolje rješenje je – brisanje profila

S gotovo tri milijarde aktivnih korisnika mjesečno, Facebook može pratiti gotovo trećinu svjetske populacije. Bilo da se svakodnevno služite tom društvenom mrežom, poput 1,82 milijarde ljudi, ili samo ponekad nešto popratite, trebali biste biti svjesni koliko vaših osobnih podataka dajete ovoj društvenoj mreži i tvrtki koja stoji iza nje.

Facebook primarno koristi vaše podatke kako bi vam pružio relevantnije ciljano oglašavanje. Iako to neki smatraju nametljivim, drugi prihvaćaju agresivne oglase kao cijenu koju plaćaju za besplatne usluge ove mreže.

Kakav god bio vaš stav o etičnosti ovakvog prikupljanja podataka, trebali biste znati što tvrtka zna o vama i kako možete kontrolirati protok informacija. Iako vam ovaj vodič može biti koristan, za potpunu zaštitu privatnosti najbolje je rješenje brisanje profila.

Provjerite postavke oglašavanja

Kada ste otvorili profil na Facebooku, unijeli ste osnovne informacije o sebi, poput imena i prezimena te e-mail adrese. Nakon toga ste vjerojatno unijeli svoju lokaciju, radno mjesto i obrazovanje te ste dodali prijatelje, poznanike i članove obitelji. No, promatrajući vaše ponašanje na mreži, Facebook je prikupio puno više informacija o vama i vašim navikama, piše Popular Science.

Jedan od bržih načina da provjerite što Facebook zna o vama i ograničite pristup nekim podacima jest posjet stranici s postavkama. Prijavite se na Facebook, kliknite na strelicu usmjerenu prema dolje u krajnjem desnom kutu. Na padajućem izborniku izaberite Postavke i privatnost. Ovdje možete vidjeti podatke koje ste dali društvenoj mreži i odrediti koje detalje im dopuštate da dijele s oglašivačima.

U Postavkama kliknite na Vaše informacije na Facebooku da biste se podsjetili jeste li status veze i ime poslodavca podijelili s Facebookom. Kliknite na Oglase kako biste vidjeli teme koje tvrtka smatra da pratite i tamo odaberite Postavke oglasa gdje ćete saznati koje informacije Facebook koristi za prikazivanje oglasa. Kako biste spriječili da vam mreža prikazuje oglase na temelju ovih detalja, isključite pojedine kategorije u odjeljku Upravljajte podacima koji se upotrebljavaju da bi vam se prikazivali oglasi.

To ne znači da je vaš status veze nestao s vašeg profila, nego da ste samo blokirali oglase koji su vas zbog toga ciljali.

ShutterstockFoto: Shutterstock

Čak i ako Facebook ne prodaje vaše podatke oglašivačima, može ih prikupljati. Osim što će tako oglase učiniti relevantnijima, tvrtka može vaše podatke koristiti za ispravljanje programskih pogrešaka i poboljšanje društvene mreže. Neke od tih podataka možete u potpunosti izbrisati tako što ćete kliknuti na svoje ime na alatnoj traci na vrhu sučelja, a zatim na Uredi profil i Uredi informacije o sebi. Iako ne možete izbrisati sve podatke, možete maknuti detalje poput vašeg radnog mjesta i obrazovne ustanove.

Preuzmite svoje podatke

Nažalost, nećete uspjeti pronaći sve detalje koje Facebook zna o vama. Njegovi tajni algoritmi pretpostavljaju tko ste na temelju vašeg profila i aktivnosti na mreži. Facebook koristi neke od tih pretpostavki kako bi kategorizirao ljude u grupe na koje oglašivači mogu ciljati. Pritom čak nije bitno jesu li pretpostavke uvijek točne, sve dok Facebook predstavlja učinkovitu platformu za oglašavanje.

Prije pet godina Washington Post objavio je članak o 98 različitih podatkovnih točaka koje Facebook povezuje s vašim identitetom, poput podataka preuzetih od drugih tvrtki i usluga, godine kada ste kupili automobil i vrste kreditne kartice koju koristite.

Međutim, Facebook nije potpuno zatvoren budući da možete preuzeti mnoštvo informacija, uključujući komentare koje ste ostavili na drugim profilima, fotografije i povijest prijava. Kliknite na Vaše informacije na Facebooku pa na Preuzimanje informacija. Možete odabrati vremenski raspon, format datoteke i kvalitetu fotografija i drugih medija.

Onemogućite praćenje lokacije

Osim podataka kojih se odričete i vašeg obrasca aktivnosti, Facebook prikuplja podatke i vašoj lokaciji i aktivnosti na drugim web stranicama.

Kada Facebookovoj aplikaciji dopustite da zna vašu lokaciju, možete se prijaviti na razna mjesta, pronaći zanimljive događaje u blizini i lakše pronaći prijatelje. Međutim, to će otkriti i gdje se obično družite i omogućiti usluzi da bude preciznija s oglasima koje vam prikazuje.

Ako ne želite da Facebook ima pristup tim podacima, možete isključiti mogućnost praćenja lokacije. Međutim, i uz ove mjere predostrožnosti, društvena mreža vas i dalje može pratiti, primjerice primijetit će kada vas prijatelji označe u objavi ili na fotografiji.

Dakle, glavni razlog zašto vas Facebook prati jest – bolje oglašavanje. Može dobiti obavijesti kada vrijeme provodite na određenim web stranicama. Uz to, marketinške platforme kojima Facebook šalje vaše podatke mogu također poslati društvenoj mreži vlastite podatke o vama. Ne možemo točno znati što je u tim podacima, osim provjere rubrike Oglasi koju smo već spomenuli.

Kako biste spriječili da vas Facebook prati po drugim stranicama, otvorite rubriku Oglasi, na izborniku slijeva pronađite Postavke oglasa i odaberite Oglasi koji se prikazuju izvan Facebooka. Prekidač postavite u položaj Nije dopušteno.

Facebook u posljednje vrijeme sve više vodi računa o objašnjavanju koju vrstu informacija prikuplja od svojih korisnika, no još uvijek ne možete vratiti sve podatke. To žrtvujete kada pristanete otvoriti profil. Ipak, ono što možete učiniti jest biti svjesniji vrste informacija koje dijelite dok ispunjavate profil, kako reagirate na objave na naslovnici i pregledavate druge web stranice.

Povratak na Net.hr