FOTO: Ova starinska karta interneta je briljantna!

Radovi grafičkog dizajnera amatera Martina Vargica daleko su od amaterske razine. Nedavno je izradio ‘Kartu interneta 1.0’ na kojoj je prikazao kako izgleda internet kada se preslika na starinsku zemljopisnu kartu.

Rezultat je prilično spektakularan!

Vargic je student u Slovačkoj, a u svom radu uglavnom se koristi Photoshopom te podacima s web stranice Alexa.

“Kartu sam napravio za vrlo kratko vrijeme, točnije tri tjedna”, rekao je Vargic za Business Insider. “Često sam radio u ranim jutarnjim satima, ali mogu reći da sam zaista uživao”.

Evo kako Vargic objašnjava izgled svoje karte:

“Karta je podijeljena u dva osebujna dijela; istočni kontinent , ‘stari svijet’ s prikazom softverskih tvrtki, gaming tvrtki i neke web stranice koje su više orijentirane na stvarni život. Zapadni dio je ‘novi svijet’ i sastoji se od dva glavna kontinenta, sjeverni pokazuje društvene mreže, pretraživačke web stranice, video webstranice, blogove, forume i umjetničke web stranice.

Sve glavne web stranice orijentirane na odrasle, osim raznih warez i torrent stranica, nalaze se na jugozapadnom kontinentu karte.

Na samom jugu karte nalazi se ‘Great Southern Land’ sa zastarjelim web stranicama i online uslugama. Izvan glavne karte tu su također i četiri minikarte koje pokazuju NSA-ino praćenje od strane države, najviše korištene preglednike, najviše korištene društvene mreže i internet penetraciju po zemljama.

Razmjer između prometa na web stranicama i njihove veličine nije baš točan, ali web stranice su generalno prikazane u omjeru u odnosu na njih”.

Vargic je također rekao da ovo nije sve i da trenutačno radi na 2.0 verziji karte koja će biti još detaljnija od ove.

Cijela karta je prikazana gore, a neke “zoomirane” dijelove možete vidjeti u nastavku:

Kartu u velikoj rezoluciji možete vidjeti ovdje.

Povratak na Net.hr