NOVI ALAT

FACEBOOK UVODI NOVU MOGUĆNOST: Smislili su kako stati na kraj lažnim vijestima

Društvenim mrežama kruži sve više lažnih vijesti, Facebook se nada da će im ovime stati na kraj.

Facebook uvodi novi alat u svrhu borbe protiv lažnih vijesti nakon što se pokazalo da su lažne vijesti na društvenim medijima uvelike počele utjecati na korisnike, posebno one iz sfere politike. Facebook će se, navodno, udružiti s vanjskim ‘fact-chekerima’, stranicama koje otkrivaju istinitost informacija koje kruže bespućem interneta.

‘Vjerujemo da je naša dužnost spriječiti širenje lažnih vijesti’, rekli su iz Facebooka i dodali kako je Facebookova uloga, također, pružiti korisnicima jednu otvorenu platformu te da stoga nije na njima da odlučuju što je točno, a što nije.

AMERIČKI KRALJ LAŽNIH VIJESTI: ‘Ljudi su sve gluplji. Trump je izabran zahvaljujući meni!’

Zato će Facebook omogućiti lakše prijavljivanje lažnih vijesti koje će potom, ako dobiju veći broj prijava, biti proslijeđene partnerima koji djeluju u okviru neprofitnog instituta Poynter Institute’s International Fact-Checking Network.

Vijesti koje se pokažu kao lažne neće biti uklonjene s Facebooku nego označene kao ‘osporene’.

Prvih pet partnera koji će raskrinkavati lažne vijesti su ABC News, The Associated Press, FactCheck.org, Politifact i Snopes, no mnogi stručnjaci sumnjaju u kvalitetu ovakve provjere, posebno što se tiče Snopesa i Polifacta.

Povratak na Net.hr