NOVE VIJESTI

BORBA TITANA: Google eskalira rat s Facebookom svojom vlastitom verzijom news feeda

Googleov direktor Sundar Pichai izjavio je kako želi ponuditi personalizirani Google svakome tko je zauinteresiran za usluge ove tvrtke.

Ove će srijede Google napraviti veliki korak prema ostvarenju te vizije, Lansira Google Feed, protok vijesti, videa i linkova prilagođenih individualnim korisnicima preko Googleove aplikacije za iPhone i Android uređaje, piše Business Insider.

Kopija facebokovog feeda?

Kao što se već vidi iz imena, Google Feed dosta liči Facebookovom poznatom News Feedu, mjestu gdje milijuni i milijuni korisnika društvenih mreža dobijaju najnovije vijesti od svojih prijatelja, kao i o svijetu općenito.

S obzirom da je Google najveći facebookov rival na području on-line videa, kao i na području on-line oglašavanja, nije ni čudo da ovaj divovski pretraživać nudi svoju verziju.

Koja je razlika? Dok se facebookov feed dobrim dijelom sastoji od linkova i postova koje su objavili korisnikovi prijatlji, Google Feed pokretan je googleovim svemoćnim algoritmom, i svim podacima koje je prikupio o individualnim korisnicima. Ovaj pretraživać već ima dosta dobre informacije o tome što sve pretražujete po internetu, a sada će iskoristiki to znanje kako bi vam pokazivao ono što misli da trebate znati.

“Nije stvar u onome što interesira vaše prijatelje, čime se bave drugi feedovi” izjavio je na konferenciji za tisak googleov dopredsjednik za inžinjerstvo Ben Gomes.

I ne, Google Feed vam neće davati oglase, barem ne u početku. dakle, barem još neko vrijeme i to je jedna od razlika izmođu facebookovog i Google Feeda.

Sve pamti i kombinira

Od sada, kada butete nešto tražili na Googleu, pojaviti će se opcija ‘Follow’ (slijedi), koja će vam omogućiti da se u vašem Feedu pojave dodatne informacije o tomeFoto: Google.com

Drugi Googleov dopredsjednik za inžinjerstvo, Shashi Khakur, objašnjava kako je misija novog feeda “omogućiti vam da budete u toku i kada ne tražite”.

Facebook vam je upravo dao više kontrole nad News Feedom

Naprimjer, ako vas zanima Spider-Man, Google Feed neće vam prikazati samo najnoviji foršpan za ‘Spider-Man: Homecoming‘, već i vrijeme prikazivanja u najbližem kinu.

Postoje i neke još zgodnije stvari. Tako se može sjetiti i stvari koje ste tražili i prije deset i više godina, te vas obavijestiti o novostima, ako ih u međuvremenu bude.

Kako Google ima uvid u dobar dio vašeg on-line života, može vam isto tako pružiti informaciju kada pomisli da je pravo vrijeme i mjesto da ju dobijete. Naprimjer, ako otkrije da ste rezervirali put u London, može vam ispuniti feed preporukama za stvari koje možete raditi kada ste tamo.

“Očekujemo da će ovo biti znatno utjecajniji pružatelj informacija nego što su to drugi streamovi”, rekao je Khakur.

Iako će Google u početku nuditi Feed preko aplikacija za smartfone, planira uvesti i verziju za korisnike PC-a.

Povratak na Net.hr