2,5 MILIJUNA PANELA

ZELENA SUPERSILA: Kina neprestano dograđuje najveću solarnu elektranu na svijetu

Iako se to po brojnim izvješajima o izuzetno zagađenom zraku ili rijekama ne bi moglo zaključiti, Kina je na dobrom putu da postane prva ‘zelena supersila’. U tome ćE im puno pomoći i najveća svjetska solarna farma u pokrajini Qinghai na zapadu zemlje.

Prema pisanju Guardiana, megaprojekt pod nazivom Solarni park brana Longyangxia, je zabačenih 27 kilometra kvadratnih solara, kojima Kina naglašava želju da se “preobrazi” u zelenu supersilu.

Cijena izgradnje iznosila je nevjerojatnih 6 milijardi yuana (oko 6 miliajrdi kuna) i stalno se proširuje od 2013. godine. Solarna farma sada ima kapacitet za proizvodnju 850 MW, što je više nego dovoljno za opskrbu 200.000 kućanstava.

Bloomberg ističe da ta solarna farma trenutno “stoji na prvoj crti globalne fotonaponske revolucije”, koju predvodi Kina, koju se, ironično, smatra jednim od najvećih svjetskih zagađivača.

‘Obećali smo, moramo ispuniti’

Xie Xiaoping, predsjednik tvrtke Huanghe Hydropower Development, rkaže da je razvoj čiste energije u Kini nužan, žele li ispuniti svoja obećanja prema Ugovoru iz Pariza.

Anders Hove, stručnjak za čistu energiju iz pekinškog Instituta Paulson, rekao je da je još 2012. godine solarna energija bila “izbjegavana” kao potencijalni izvor energije u Kini, s obzirom da je skupa.

Međutim, New York Times otkriva da su troškovi za energije sucna i vjetra pale pa Kina u okviru ambicioznih planov ima namjeru do 2020. godine proizvoditi 110 GW solarne energije, a 210 GW prikiputi iz vjetroelektranaa, i tako smanjiti zagađenje i emisije stakleničkih plinova.

Puste milijarde

Bloomberg piše da će Kina stalno povećavati količine energije iz ne-fosilnih goriva i do 2030. godine namjeravju 20 posto ukupnih potreba za električnom energijom namirivati iz obnovljivih izvora.

Nedavno je kineska energetska agencija najavila da će potrošiti više od 360 milijardi dolara na obnovljive izvore energije – što mnogi pozdravljaju s obzirom da je Kina usvojila prilično agresivni plan za smanjenje vlastitih emisija stakleničkih plonova i onečišćenja.

Povratak na Net.hr