'STRAŽNJA VRATA'

UPOZORENJE KORISNICIMA ANDROIDA: Vaš smartfon vas špijunira, Kinezi znaju sve o vama!

Kineski je proizvođač instalirao softverska ‘stražnja vrata’ u oko 700 milijuna smartfona koji koriste Android operativni sustav, a da korisnici to niti ne znaju, piše Daily Mail.

UTRKA U NAORUŽANJU? Projekt Sauron je tajanstveni softver koji već pet godina špijunira internet

Softver ‘tjera’ telefon da šalje sve SMS poruke na server u Kini svaka 72 sata.

Odvjetnik koj predstavlja tvrtku koja je kreirala taj program rekao je kako je isti napravljen isključivo za kineskog klijenta te da nikada nije bio namijenjen drugim telefonima.

SAD ima špijunski software skriven na hard diskovima diljem svijeta

Špijuniraju se telefoni šiorom svijeta

Prvi veći proizvođač koji je reagirao najavom tužbe i zakrpom je BLU Products, tvrtka iz SAD-a, koja je otkrila ‘backdoor’ na čak 120.000 svojih telefona. U otklanjanju špijunskog softvera pomogla je firm Kryptowire iz Virginije, koja je prva i otkrila ovaj problem.

Ova tvrtka navodi da je isti problem otkriven na nekoliko telefona koji se prodaju širom svijeta, pa i u SAD-u, a dostupni su i u on-line prodaji, recimo na Amazonu i BestBuyu. Kryptowire navodi da je problem prvo pronađen na modelu BLU R1 HD.

Smartfoni tvrtke BLU Productions prvi su na kojima je otkriven špijunski softver

‘Backdoor’ rupa kupi podatke korisnika, kakvi su SMS poruke, imenik, lista poziva, stanje uređaja i sistemske informacije i šalje ih u bazu. Mala šangajska mala tvrtka Adups Technology Company pomogla je u razvoju ovog softvera za kineskog proizvođača, kako bi on mogao špijunirati navike svojih korisnika.

Špijunski softver nalazi se na 70% aktivnih uređaja

Prema informacijama koje je kompanija Adups Technology Company dostavila sudu, softver se nalazi na preko 70 posto aktivnih uređaja, a tvrtka koja ga je pustila na telefone ima urede u Tokiju, Shenzhenu, Šangaju, Pekingu, New Delhiju i Miamiu. Broj „zaraženih“ uređaja je oko 700 miliona, uključujući telefone, nosive Android i druge Android uređaje (smart sat, smart TV, smart tablet…).

Nijedna od trvtki povezanih sa ovim slučajem nije rekla koja firma je proizvođač ‘backdoor’ programa, ali se sumnja na jednu od velikih, koja se bavi isključivo sklapanjem uređaja

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr