Ubojica dizelaša – auti s najmanjom potrošnjom

Poskupljenja nas udaraju sa svih strana, pa vozačima potrošnja goriva nikad nije bila važniji čimbenik prilikom kupovine automobila. Najnovije tehnologije i inovacije pomiču granice efikasnosti, a mi vam predstavljamo najštedljivije serijske modele.

Kupnja automobila s malom potrošnjom postala je važnija no ikad. U prilog tome idu vrlo visoke cijene goriva i sve veći troškovi života. Donosimo tri modela automobila koji će vlasnicima uvelike smanjiti broj odlazaka na benzinsku postaju.

Toyota Prius C

Japanci su uspjeli pod istu haubu smjestiti 1,5-litreni motor Otto i elektromotor, te su tako dobili auto koji već nazivaju ‘ubojicom klasičnih dizelaša’. Riječ je o Toyoti Prius C, hibridu koji ima potrošnju od samo 2,8 litara na stotinu kilometara. Na japanskom tržištu naći će se do kraja ove godine, a u Americi će se početi prodavati početkom 2013. godine po cijeni od oko 20.000 dolara. Nije poznato kada će Prius C doći u naše krajeve.

Opel Ampera

Europski automobil 2012. godine je Opel Ampera. Riječ je o autu u kojem se nalazi kombinacija elektronskog i benzinskog motora te na sto kilometara prosječno troši 1,6 litara. Cijena tog automobila iznosi visokih 42.900 eura.

Hyundai i20

U Seoulu je redizajniran Hyundai i20,3-cilindarski, a osnovni je cilj bio korejski adut niže klase još više prilagoditi ukusima europskih kupaca. Zbog velike sličnosti s Opelovim modelom prozvali su ga ‘korejskom Corsom’, a iako je riječ o dizelu smješten je među ranije spomenute hibride zbog iznimno male potrošnje ističe. Naime, 1,1 motor na 100 kilometara prosječno troši samo 3,2 litre.

Povratak na Net.hr