Tko je koga kopirao? BMW 2-Series Active Tourer vs. Kia Carens

BMW je nedavno predstavio potpuno novi model – Seriju 2 Active Tourer. Ovaj automobil je prvi serijski BMW s prednjim pogonom te kao takav predstavlja sasvim novo usmjerenje ove njemačke kompanije. No, ActiveTourer mnoge podsjeća na modele drugih proizvođača. O čemu se radi?

Novi BMW neodoljivo podsjeća na posljednju generaciju modela Kia Carens. Ovaj automobil predstavljen je javnosti krajem 2012. pa mnogi postavljaju pitanje nije li se BMW prilikom dizajniranja ActiveTourera ugledao na korejskog proizvođača.

Ipak, ako se zna da je BMW svoj koncept MPV modela prikazao gotovo istovremeno kada je novi Kia Carens imao premijeru na sajmu automobila u Parizu 2012., postavlja se pitanje tko je od koga pozajmio dizajnerske ideje.

BMW je ušao na tržište s manje atraktivnim farovima nego što smo to imali prilike vidjeti na konceptu koji je najavljen, kako u pogledu oblika i obrisa tako i u pogledu unutarnjeg dizajna klastera. S druge pak strane, Kia izgleda da je bolje povezala dizajnerske elemente farova koji su nešto širi s jakim naborima smještenim sa strane.

Jedan element dizajna je gotovo identičan na ova dva modela i moglo bi se reći gotovo uobičajen u industriji vozila koja imaju visoka vrata i ravne strane. To je udubljenje u donjem dijelu vrata koje je tu kako bi dalo neki dojam dubine na području koje inače ne privlači pozornost. Bočni nabori također završavaju na stražnjem svjetlu, a u oba ova slučaja spoj je neprimjetno izveden.

Glavna razlika između dvaju vozila su različite haube. Kod BMW-a je hauba sofisticiranije oblikovana. Osim toga, ručke na vratima su niže postavljene kod Korejanca, a uostalom i interijeri su vrlo različiti.

Optužiti BMW-ove dizajnere da su virili preko ograde ipak je malo previše, no čini se da je to prirodna reakcija na prvi pogled. Kia je napornije radila nego većina drugih proizvođača automobila kako bi izgradila svoj imidž u posljednjih nekoliko godina, pa premda automobile ove kompanije ne možemo smatrati naročito orginalnim, modeli Kia su danas znatno ozbiljniji nego desetljeće ranije.

//www.youtube.com/embed/S0RUmA0PdTQ?rel=0

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr