SIGURNOSNI PROPUST

TAKO LAKO: Pogledajte kako otključati Android pametne telefone

Najnovija verzija Android operativnog sistema za pametne telefone ima veliki sigurnosni propust. Istraživači sa sveučilišta u Austinu otkrili su kako s lakoćom zaobići zaporku na vašem mobitelu. Sve što trebate napraviti jest tipkati neku dugačku riječ u prostor za zaporku na početnom ekranu dok je kamera aktivna i mobitel se otključava bez ikakvih problema.

Nakon toga je sve na vama, otvoren je pristup svim datotekama na telefonu, koji je pogodan i za instaliranje kojekakvih malwarea. Svi telefoni koji imaju instaliran Android Lollipop 5.0 ili neku noviju verziju ovog OS-a spadaju pod potencijalnu metu onih željnih zbijanja šale sa svojim prijateljima, ali i onih opasnim sa namjerama.

“Unošenjem dugačke lozinke dok je otvorena aplikacija za kameru, napadač će moći destabilizirati lockscreen koji će se zatvoriti sam od sebe, nakon čega će se pojaviti homescreen, kao i kada se normalno otključa uređaj”, kaže John Gordon sa teksaškog sveučilišta.

Što je najgore, Google je još u lipnju obaviješten o ovom velikom propustu, no na sveopće iznenađenje on je označen kao propust niskog prioriteta. Do danas su uspjeli riješiti ovaj problem na Googleovim Nexus telefonima, no vlasnici drugih telefona još uvijek čekaju.

Povratak na Net.hr