LAKO DO ŠIFRI

SVE ČEŠĆE I NA JADRANU: Besplatne aplikacije vam daju Wi Fi gdje god poželite, ali postoje i opasnosti

Sve više turista skida aplikacije koje im omogućuju pristup mobilnom internetu čak i ako ne znaju šifru. Može biti dobar način uštetede prometa, no ako ste jedan od ‘domaćih’, nije tako bezazleno kako se čini…

Besplatne mobilne aplikacije otkrivaju sve šifre u vašoj blizini potrebne za pristup na internetske mreže. Najpoznatija se zove “WiFi Map” i već godinama je hit, a preporuka je skinuti i “Free Passwords” koja je nešto lošije ocijenjena u trgovinama aplikacijama, ali opet odlično funkcionira.

Princip je jednostavan. S jedne strane korisnici u aplikaciju ukucaju šifre rutera od kafića, hotela… , a s druge strane aplikacija, obzirom na njihovu lokaciju nudi wi-fi mreže u njihovoj blizini.

Ovim aplikacijama nisu oduševljeni iznajmljivači jer turisti isto tako ukucavaju i šifre smještajnih jedinica, soba, kuća, hotela i apartmana pa se tako lako provalite i u privatne mreže. Neće pomoći ni promjena šifre – u prosjeku treba dva tjedna neki gost unese u server novu u aplikaciju.

Obzirom na to da mnogo toga u vezi novih tehnologija nije baš regulirano zakonima, pitanje je koliko je to legalno.

Lako se dođe i do drugih šifri

Goran Hren, internetski forenzičar nije baš oduševljen.

“‘Ajmo od početka. Zašto provaljivati Wi-Fi šifre, ako vam druga strana samovoljno ne da? Znači, to je ilegalno. Primjera radi, vi stavite lanac na vrata, ključ je kod vas, a ja ga dupliciram, i sad mogu ulaziti u vaše dvorište. Biste li vi bili sretni?’ ilustrira Hren za Slobodnu Dalmaciju.

No postoje i puno veće opasnosti.

“Da vi i ja sjedimo na kavi u istom kafiću, spojeni na istu mrežu, bez problema mogu saznati vašu IP adresu i pomoću programa za “snifanje” prometa, uhvatiti vaš, analizirati ga i tako doći do recimo, podataka za spajanje na Facebook ili e-mail. U nekim slučajevima i internet bankarstvo, ali to je malo duža procedura probijanja” pojašnjava stručnjak .

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr