SIGURNA, BRZA, JEFTINA

STO PUTA BRŽI: Odlazi Wi-Fi, dolazi Li-Fi, tehnologija prijenosa podataka putem svjetla

Čini se kako Wi-Fi tehnologija bilježi svoje zadnje dane. Tvrtka Velmenni je spremna Wi-Fi zamijeniti Li-fi tehnologijom za koju znanstvenici tvrde kako može prenositi 1 Gb (gigabit) podataka u sekundi, što je 100 puta brže od prosječne Wi-Fi brzine.

Kako piše IBTimes UK, Velmenni je testirao Li-Fi ili light fidelity u stvarnim uredima i industrijskim okruženjima u Estoniji i nisu imali nikakvih problema s postizanjem spomenute brzine.

Li-Fi prenosi podatke koristeći LED svjetla, koja se pale i gase u razmacima od nanosekunde, pa su zbog toga neprimjetna za ljudsko oko. Tehnologija je izumljena i testirana još 2011. godine, a znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima dostigli nezamislivu brzinu prijenosa od 224 Gb u sekundi. Drugim riječima, pri takvoj brzini tehnički bi mogli preuzeti 18 filmova od 1.5 GB u jednoj jedinoj sekundi.


Loša strana Li-Fi tehnologije je što za razliku od Wi-Fi signala ne prolazi kroz zidovem jer je temeljen na svjetlu, pa ima ograničen domet. Opet, zbog ograničenog dometa Li-Fi je puno sigurniji od hakerskih napada.

Li-fi također otvara nove mogućnosti u svakome domu. Naime, LED svjetla bi mogla imati dvostruku funkciju. Osim što će osvjetljavati dnevnu sobu, LED svjetla će pomoći u kreiranju mreže koja će spajati sve uređaje u stanu ili kući.

Osim Velmennija još nekoliko tvrtki kao što je Oledcomm i pureLiFi razvija ovu tehnologiju. Obje spomenute tvrtke nude uslugu instaliranja i održavanja Li-Fi mreže, a čak pureLiFi čak garantira brzine od 10 Mb u sekundi.

Povratak na Net.hr