A TEK MU JE 20

SRETAN ROĐENDAN GOOGLE! Tražilica čije je ime postalo glagol zna o vama više od majke, supruge, ljubavnice i šefa – zajedno

Dugo su isticali moto ‘ne čini zlo’. Više ne…

Google slavi 20. rođendan u ponedjeljak obilježavajući dva desetljeća u kojima se razvio u tražilicu tako utkane u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol.

Tvrtka planira proslaviti rođendan u San Franciscu ceremonijom posvećenom budućnosti internetskog pretraživanja i obećala je pritom nekoliko iznenađenja.

Kako je sve počelo

Larry Page i Sergey Brin bili su studenti Sveučilišta Stanford, nedaleko od Silicijske doline, kada su počeli raditi na stvaranju pretraživača koji će biti drugačiji od svih dotadašnjih. Dvojac je razvio softver koji je uzeo u obzir čimbenike kao što su odnosi između internetskih stranica kako bi im to pomoglo utvrditi njihovo rangiranje u rezultatima pretrage. Dotadašnja tehnika pretraživača temeljila se samo na zbrajanju ključnih riječi.

Google je pokrenut u rujnu 1998. u garaži unajmljenoj u gradu Menlo Park u sjevernoj Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice riječi “Googol” koja označava broj deset na stotu potenciju. Google je navodno neko vrijeme bio na kompjutorskim serverima na Stanfordu, gdje je testirana prva verzija tražilice.

Htjeli ga prodati za ‘siću’

Legenda koja kola Silicijskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili tvrtku na prodaju za otprilike milijun dolara, ali kupce nisu našli. Google se kasnije preselio u svoje sjedište u gardu Mountain View u Kaliforniji gdje je i danas. U kolovozu 2004. izašao je na burzu s cijenom dionice od 85 dolara. Danas se njima trguje po više od 1000 dolara po dionici. Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto “Nemoj biti zao”. Osnivači su željeli da svjetske informacije budu dostupne svima.

Što danas nudi Google

Google sada nudi niz usluga, među kojima su: Maps, Gmail, internetski preglednik Chrome i operativni sustav Android za mobilne uređaje koji je besplatan za proizvođače pametnih telefona ili tableta. Također proizvodi vlastite pametne telefone Pixel i ima društvenu mrežu Google+ koja pokušava konkurirati Facebooku.

Google je 2006. kupio YouTube za tada astronomskih 1,65 milijardi dolara, ali se to pokazalo mudrim potezom budući da se zabava preselila na internet. Google je sada također važan igrač u području umjetne inteligencije gdje se natječe s Amazonom, Appleom i Microsoftom.

No zahvaljući nizu usluga koje nudi, Google zna o vama i daleko više nego što je samo puka povijest pretraživanja. Dugo su isticali “don’t be evil” kao moto, da bi ga tijekom ove godine potiho uklonili….

NISMO SIGURNI DA STE OVO SPREMNI SAZNATI, ALI KRAJNJE JE VRIJEME: Ovo su svi podaci koje su Facebook i Google skupljali o vama

TOTALNI SVEZNALICA: Pogledajte što sve Google zna o vama. Neće vam biti svejedno

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr