'Prijelomni trenutak'

‘OVO JE KRAJ JEDNE ERE’: Po prvi puta u povijesti, Windowsi skinuti s trona

Po prvi puta u povijesti, Windowsi više nisu najpopularniji operativni sustav uređaja koji pristupaju internetu.

S 37.93 posto udjela, Googleov Android je najčešći operativni sustav kojim se pristupa internetu, otkriva statistika koja obuhvaća sve OS – one na desktop računalima, laptopima, tabletima i mobitelima. Uređaji koji koriste Windowse ‘odradili’ su 37,91 posto internetskog prometa.

ŽELITE SAMO ‘ČISTI’ WINDOWS 10? Sad možete lako i brzo skinuti SVE što vam smeta na kompu

Iako je razlika između Androida i Windowsa mala, predstavlja prijelomnu točku povijesti, prije svega jer pokazuje koliko se korištenje interneta promijenilo od pojave pametnih telefona.

Još u siječnju 2012., udio Windowsa u korištenju interneta bio je 82 posto, dok je na uređaje s Androidom otpadalo skromnih 2.2 posto. “Ovo je prijelomni trenutak u povijesti tehnologije i kraj jedne ere”, rekao je Aodhan Cullen, direktor StatCountera, prenosi Independent.

“Označava kraj Microsofta na čelu tržišta operativnih sustava na kojem je bio od ’80-ih godina prošlog stoljeća. Također, pokazuje veliki proboj Androida koji je prije samo pet godina držao tek 2.2 posto tržišta”, pojašnjava Cullen koji je prije mjesec dana istaknuo kako je “prije pet godina bilo nezamislivo da bi Android mogao dostići Windowse”.

Azija prevagnula

Windowsi su i dalje vodeći OS u Europi ( s 51.7 posto) i Sjevernoj Americi (s 39.5 posto). Na ta dva kontinenta, Android odnosi 23.6 odnosno 21.2 posto tržišta. No globalno, Android je prestigao Windowse zahvaljujući Aziji u kojoj je Googleov OS zaslužan za 52.2 posto prometa u odnosu na Windowsovih 29.2 posto.

Povratak na Net.hr