NEOBIČNA ODLUKA

‘ONI SU POTPUNO NEPOUZDAN IZVOR’: Wikipedia zabranila korištenje jednog od najčitanijih portala na svijetu

Urednici Wikipedije izglasali su zabranu Daily Maila kao izvora informacija za ovu web stranicu nakon što su ga proglasili “općenito nepouzdanim”.

Ova je odluka jako neoubičajena za on-line enciklopediju koja rijetko zabranjuje kompletna izdanja, i koja i dalje dozvoljava korištenje informacija s RT-a koji je pod izravnom kontrolom Kremlja, kao i s njegovog američkog blizanca, Fox Newsa.

Urednici su kao razloge za zabranu naveli “reputaciju Daily Maila za slabo provjeravanje činjenica, senzacionalizam kao i potpuno izmišljanje činjenica.”

FACEBOOK UVODI NOVU MOGUĆNOST: Smislili su kako stati na kraj lažnim vijestima

 

Dugotrajna rasprava

Fondacija Wikimedia, koja vodi Wikipediju ali ne kontrolira njen uređivački proces, objavila je izjavu u kojoj se navodi kako volonterski urednici engleske Wikipedije raspravljaju o pouzdanosti Daily Maila još od rane 2015, piše The Guardian.

“Na temelju zahtijeva iz odjeljka za komentare, kada se raspravljalo o pouzdanim izvorima, volonterski urednici engleske Wikipedije došli su do konsenzusa kako je Daily Mail “generalno nepouzdan te kako bi se korištenje istoga kao izvora trebalo općenito zabraniti, posebno kada postoje pouzdaniji izvori”.

Prvi je to predložio urednik pod nazivom Hillbillyholiday, a zatim su ostali urednici procjenjivali argumente za i protiv zabrane. Oni koji su bili protiv toga rekli su kako je Daily Mail ponekad pouzdan, da je ranije bio bolji, te da postoje i druga izdanja koja su isto tako nepouzdana.

Neki koji su se suprotstavili zabrani naveli su netočne vijesti u drugim respektabilnim izdanjima, te su sugerirali kako je prijedlog zabrane više rezultat osobnog negativnog stava prema Mailu.

Zabrana nije potpuna

Odluka najvjerojatnije ipak neće dovesti do potpune zabrane stavljanja linkova na Daily Mail, s obzirom da će biti situacije, poput kada je unos u Wikipediji baš o tim novinama ili njenim autorima.

Urednici su isto tako zatražili od volontera da pregledaju oko 12.000 linkova na Daily Mail, koliko ih trenutno ima na Wikipediji te da ih se zamijeni s alternativnim izvorima kada god je to moguće.

Ova je Wikipedijina odluka donešena usred široke rasprave o porastu lažnih vijesti, što se proširilo i na informacije koje navode na krive zaključke u tradicionalnim publikacijama. Nedavna analiza BuzzFeeda ustvrdila je kako ima malo zanimanja za potpuno izmišljenim lažnim vijestima u britanskom tisku, jer je ionako već izrazito pristran.

Wikipediju su osnovali 2001. Jimmy Wales and Larry Sanger, te je postala jedna od najpopularnijih internet stranica na svijetu. Svakome omogućuje uređivanje, što ponekad dovodi do namjerno lažnih unosa ili vandalizma na stranicama, ali kontrolira ju tisuće ljudi koji redovito paze na namjerne i slučajne pogreške.

Daily Mail još nije komentirao zabranu.

Povratak na Net.hr